Mákvirág

2024.08.14. 13:47

Egy ideig még titkos az ország tortájának receptje

Ezt a finomságot minden évben egyfajta misztikum övezi. Az augusztus 20-a előtti napokban már rengetegen kíváncsiak arra, milyen lehet az idei győztes Mákvirág.

Édes Richárd

Ilyen az idei ország tortája

Fotó: MW

Kisgergely Zsoltot, a Kisgergely Cukrászdák vezetőjét kérdeztük arról, mit lehet jelenleg tudni az ország tortájáról.

Mindig egy kis rejtély hatja át az ország tortáját

Július közepén vagy a hónap vége felé szokott kiderülni, mi lett az adott évben az ország tortája. 

Ilyenkor berendeljük az alapanyagokat, és a torta augusztus 19-én debütálhat a Kisgergely Cukrászdákban. Csak a Magyar Cukrász Ipartestület tagjai készíthetik el, mi mindig e-mailben kapjuk meg a pontos receptet

 - avatott be minket a részletekbe.

A szuperélelmiszerek hangolták az idei torta ízét

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben már tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünkre, Magyarország születésnapjának köszöntésére. Az ipartestület minden évben olyan magyar ízekkel, gyümölcsökkel készített tortákat vár, amelyek természetes, egészséges alapanyagokból készülnek és kiváló minőséget képviselnek. Idén a nevezési feltételeknek megfelelően a versenybe kerülő torták a szuperélelmiszer témakörében készültek. Ami azt jelenti, hogy a tortának legalább két összetevőt tartalmaznia kellett a bogyós gyümölcsökből, gabonákból és magvakból, zöldségekből és olajos magvakból. 

Minden évben háromkörös zsűrizési folyamat után hirdetnek győztest. Az első forduló során a zsűritagok anonim módon kóstoltak, majd a második körben ismét megízlelték a döntős tortákat, és szakmai javaslatokkal segítették azok finomítását. A döntőben a versenyzők a zsűri előtt, élőben készítették el a tortákat az Ipartestület tanműhelyében. Itt a zsűri már a készítési folyamatot is pontozta, majd újra értékelte az elkészült alkotásokat.

Idén a Mákvirág lett a győztes torta

Amelyet Kovács Alfréd készített a váci Édes Vonal Cukrászdában. Kovács Alfréd a vince.hu-n a világ „legmákosabb” emberének nevezte magát, és gyermekkora kedvenc ízeit jelenítette meg a Mákvirág zamatában. Egy olyan torta létrehozását tűzte ki célul, amely egyszerre idézi meg a mákos tészta emlékét, a kertben termő fekete ribizlit és a nagymama friss süteményét. Megnyilvánul benne a mák, a mákolaj, a fekete ribizli, és a krémes lágy textúra is egyedi ízhatású a Mákvirágban. Kollégánk hamarosan megkóstolja a 2024-es év ország tortáját, és részletesen beszámolunk arról, milyen lett a sokak által várt finomság. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában