Megoldódott

2024.08.22. 14:00

Visszaköltözhettek házaikba a lakók Abaújalpáron a természeti katasztrófa után

Két és fél hónap után költözhettek vissza a károsultak árvíz sújtotta házaikba Abaújalpáron. Zinger Zsolt, a község polármestere hálás mindazoknak, akik segítségével az ingatlanok rendbe tétele és felújítása megvalósulhatott, és reménykedik abban, hogy soha többé nem történik hasonló eset a településen.

Galambos Eszter

Sokan fogtak össze a településért, aminek eredményeképpen visszatérhetett minden az eredeti kerékvágásba

Forrás: Facebook

Mint ahogy azt portálunkon hónapokkal ezelőtt megírtuk, május 23-án este Abaújalpárt elöntötte egy villámárvíz, aminek következtében felbecsülhetetlen károk keletkeztek. Az ár olyan erővel zúdult a településre, hogy magával sodorta az önkormányzat egy traktorát, több ház lakhatatlanná vált és menekíteni kellett az embereket is.

A Zubogó patak lépett ki a medréből 

A május 23-át megelőző napok intenzív esőzésének köszönhetően a Zubogó patak kilépett medréből, és villámárvízzel sújtotta a települést. A természeti katasztrófa során közel 10-12 fő volt veszélyben és 4 fő volt közvetlen életveszélyben. Hét ingatlant súlyosabban érintett, ez azt jelentette, hogy közel 1 méter 20 centi magasságban állt a házakban a víz. Szinte minden megsemmisült, ami nem, azt egy helyi cég telephelyén depózták be, bár az összegyűjtött bútorok és műszaki berendezések nagy része így is használhatatlanná vált.

A történtek után két család került nagyon kritikus helyzetbe, a Petőfi út 2. és a Táncsics utca 5. szám alatt élők. 

Az egyik érintett család Encsen, a másik helyi rokonoknál húzta meg magát, mert az az ingatlan is víz alá került, amit az önkormányzat fel tudott volna ajánlani lakhatásra. Házaikat újjáépíteni ugyan nem kellett, de nagytakarításra, fertőtlenítésre, illetve a berendezési tárgyak pótlására szükség volt.

Újra élet költözött a házakba

Zinger Zsolt polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a szomszédos hét településtől már a katasztrófa idején is nagyon sok segítséget kaptak és azóta is számíthatnak a támogatásukra. Mindezeken kívül több segélyszervezettől és magánszemélyektől is kaptak felajánlásokat. Többek között segítő kezet nyújtott az Ökomenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Supersum Alapítvány is. 

Bár a természeti katasztrófa még májusban történt, a régi kerékvágásba az élet csak két hete állhatott vissza. Lakhatóvá kellett tenni az ingatlanokat, ehhez meg kellett várni, hogy teljesen kiszáradjanak. Az épületeket, festeni, burkolni kellett, sok helyen új nyílászárók beszerelése is megtörtént. Az élhető környezet megteremtése érdekében, bútorokra is szükség volt. 

A Supersum Alapítvány is segítő kezet nyújtott

„A polgármester úr feleségének és a polgármester úrnak a kérésére próbáltunk adományokat gyűjteni Abaújalpárnak. A ruhákon és az egyéb háztartási eszközökön kívül, bútorfelajánlások is érkeztek. A nagy összefogásnak köszönhetően Abaújalpárról egy furgonnal be tudtak jönni hozzánk Miskolcra, így az adományokat már posztolásunk után egy nappal elszállították. A házakba akkor még nem tudtak visszaköltözni a károsultak, mert lakhatatlanná váltak, de a bútorfelajánlás már nekik érkezett” - mondta el kérdésünkre Bernasconi-Bús Katalin, a Supersum Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A civil szervezet ebben az esetben közvetítő szerepet látott el, a felajánlókat és az adományt fogadókat kötötte össze sikeresen. Ennek köszönhetően az immár felújított lakások bútorozottan várhatták a régi-új lakókat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában