Képzés

2 órája

Új képzés indul az áldozatsegítés érdekében a Miskolci Egyetemen (fotók, videó)

Megállapodást között az Igazságügyi Minisztérium és a Miskolci Egyetem. A jövőben az áldozatsegítés is fontos szerepet kap a jogi karon.

Ujlaki Attila

A Miskolci Egyetem en tájékoztattak

Fotó: Vajda János

Áldozatsegítő szakemberek képzésével bővítette együttműködését a Miskolci Egyetem és az Igazságügyi Minisztérium pénteken az áldozatsegítés érdekében. Prof. dr. Horváth Zita beszédében felidézte, hogy a Miskolci Egyetem egyszerre büszke a múltjára, ugyanakkor a 21-ik századi kihívásokra is választ ad. „A mostani megállapodás egy példája annak, hogy igyekszünk olyan feladatokat végezni, amivel valamilyen féle szolgálatot végzünk” – mondta. Rámutatott: ebben már az egyetem akkor is részt vett, amikor megalakultak az Áldozatsegítő Központok

áldozatsegítés
A Miskolci Egyetem és az Igazságügyi Minisztérium közötti együttműködési megállapodást írtak alá az áldozatsegítés érdekében. Képünkön Tuzson Bence és Prof. dr. Horváth Zita
Fotó: Vajda János

Fókuszban az áldozatsegítés

„A mai alkalomnak ismét az áldozatsegítés áll a központjában, amelyhez a Miskolci Egyetem két féléves szakirányú továbbképzést nyújt a jövőben” – mutatott rá. Király Nóra, miniszteri megbízott a partnerség céljairól beszélt. „Hiánypótló képzés indul el a megállapodás aláírásával az egyetem jogi karán, hiszen áldozatsegítői referensi képzés indul” – ismertette. Arról is beszélt, hogy elsőkörben 15 szakembert képeznek a Campuson. „Erre a területre olyan speciális tudás és empátia szükséges, amely ténylegesen az áldozatokat tudják segíteni” – mondta. 

Fontos megállapodás 

Tuzson Bence, igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy a Miskolci Egyetem a jogi oktatás területén kiemelkedő. „Fontos abból a szempontból, hogy olyan szellemi szakembereket tud biztosítani az országnak, amely stratégiailag is fontos és kiemelkedő” – mondta. Arra is kitért, hogy az áldozatsegítés a magyar kormány számára kiemelkedően fontos. „Korábban a bűncselekmény elkövetőjének a felelősségre vonása volt a fontos, az áldozatról kevés szó esett, most azonban már áldozatsegítés is fókuszban van” – hangsúlyozta. 

Kiemelt kormányzati cél, hogy az áldozatsegítő rendszer minél közelebb kerüljön a bajba jutottakhoz, így a fővárosi és vármegyei kormányhivatalokban elérhető áldozatsegítő szolgálatok mellett több nagy városban már áldozatsegítő központok is működnek. A kormány folyamatosan bővíti a hálózatot, így 2025-re már minden vármegyeszékhelyen fogadni tudják majd a bűncselekmény következtében áldozattá vált segítségkérő, tájékozódó ügyfeleket.

Ebben nyújt segítséget

Az Áldozatsegítő Szolgálat a bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés során közvetlenül (sértettként) vagy közvetett módon (például tanúként vagy családtagon keresztül – a szerk.) áldozattá vált személyek számára az elszenvedett bűncselekménnyel kapcsolatban felmerült érzelmi, lelki, anyagi és más problémák megoldásához nyújt segítséget: felvilágosítást ad jogaikról, kötelezettségeikről, lehetőségeikről; érzelmi támogatást nyújt; tolmácsolási, fordítási segítséget nyújt; jogi tanácsot ad és gyakorlati segítséget biztosít; ügyvédi segítség igénybevételéhez is hozzásegít; igazolja az áldozati státuszt; krízishelyzet fennállása esetén azonnali pénzügyi segélyt adhat (a bűncselekményt, vagy tulajdon elleni szabálysértést követő 8 napon belül beadott kérelem alapján) A személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjei és a halálos áldozatok hozzátartozói számára mindezen túl állami kárenyhítést is adhat. Fontos kiemelni, hogy a felsorolt támogatások térítés nélkül vehetők igénybe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában