Nehéz napok

2024.09.04. 07:00

Napi száz papírzsepi: bajban az allergiások

Szenvednek a pollentől az arra érzékenyek ezekben a napokban. Van-e megoldás a gyógyszerszedésen túl?

Boon.hu

a pollenallergia sokak életét nehezíti meg ezekben a napokban

Forrás: Shutterstock

Fotó: Roman Samborskyi

Az allergiában szenvedő emberek megszenvedik ezt az időszakot: most virágzik többek között a parlagfű és a fekete üröm, mind a kettő erősen allergén, az extrém meleg pedig még inkább felerősíti a tüneteket. A tünetek széles spektrumban mutatkoznak, ilyen az orrfolyás, a szem viszketése, könnyezése, asztmaszerű tünetek, a bedugult orr. A pollenallergiás utálja ezt az időszakot. Más években szeptemberre már enyhülnek a tünetek, de az idén épp, hogy erősödnek, de a többség – elkezdődött az iskola, a nyaralás után vissza kell állni a napi mókuskerékbe – már az enyhet adó vízpartokra sem utazhat.

Orrfolyás, orrdugulás

Az egész gyerekkoromat, most pedig már a felnőttkoromat is megnehezíti az allergia

 – mondja portálunknak a 24 éves Horváth Zsolt, aki már 20 éve küzd a pollenallergiával.

Olyan 4-5 éves koromtól heti 100 papírzsebkendőt használok el, ha nem többet az orrfolyásom és az orrdugulásom miatt augusztusban-szeptemberben. Már megszoktam ezt, viszont elég kellemetlen, hogy nem tudom élvezni az élet egyes pillanatait a folyamatos orrfolyás miatt.

Szabó Viktória már 50 éves, neki néhány éve jelentkezett először az allergia, korábban semmi baja nem volt. Folyik az orra, viszket a szeme. Korábban nem szedett gyógyszert, de most vett magának antihisztamin tartalmú allergiagyógyszert, attól sokkal jobban érzi magát. De kíváncsi lenne rá, vannak-e alternatív megoldások a bajára.

Mi a gyógymód?

Portálunk megkérdezte Berczik Ágnes természetgyógyászt arról, mit is tehetünk a pollen és az allergia ellen, természetesen az allergiagyógyszerek mellett.

Bárki, bármikor, bármire allergiás lehet, roppant szerteágazó ez a téma.

„Véleményem szerint az allergia civilizációs betegség és életmód hibák sorozata. Tehetünk az ellen, hogy ne legyünk allergiásak, ha meg már azok vagyunk, vannak természetes gyógy-, illetve kezelési módok is. A leggyakoribb kallergén növények közé tartozik a parlagfű és az ürömfélék, amik most virágoznak. Sokan a pázsitfűfélékre, vagy a fészkes virágzatú növényekre is allergiásak, azok korábban virágoznak. A nagy meleg most valóban nem könnyíti meg az allergiások helyzetét, mint ahogy a krónikus betegekét sem” - mondta a természetgyógyász.

Igyunk teát!

A gyógynövények sokat segíthetnek. 

„Sok olyan növényünk van, amiben antihisztamin hatású anyagok vannak. Ezek közül felsorolnám a csalánt, amit tea formában ihatunk, a kamillát és a tárkonyt. Nagyon jó a kvercetin nevű hatóanyag ilyen esetekben. Kakkukkfűben, hagymafélékben és az orbáncfűben is van belőle” - tette hozzá Berczik Ágnes. Hozzáfűzte, súlyos allergia esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, és csináltassunk alergiatesztet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában