Tudományos

2024.09.10. 11:00

Befejezték a kutatófúrásokat térségünkben

EM: befejeződtek a szivattyús energiatározó létesítésének lehetőségét vizsgáló kutatófúrások.

MTI

A szakemberek óvták a természetet munkájuk során (illusztráció)

Fotó: Nemeth Andras Peter

A nyár végére befejeződtek a szivattyús energiatározó létesítésének lehetőségét vizsgáló kutatófúrások Borsod és Heves vármegyékben - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfői Facebook-bejegyzésében.

Kiemelik: a jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására számos országban alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket. Hazánkban is időről időre felmerül egy hasonló fejlesztés terve, de több évtized után idén először készül próbafúrásokon alapuló, részletes megvalósíthatósági tanulmány az energetikai szempontból indokolt beruházásról. 

Augusztus végén befejeződtek a tavasz óta tartó fúrási munkálatok és felszíni geofizikai mérések Borsod és Heves vármegyékben. Az elvégzett terepmunkák hasznos műszaki-tudományos alapinformációkat szolgáltatnak az előzetes vizsgálati dokumentáció összeállításához - közölték. Felidézik, hogy Magyarországon lendületesen bővülnek a naperőművi kapacitások, tavaly a napenergia aránya a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb volt az áramtermelésben. 

Az időjárásfüggő rendszerek működtetése úgy hangolható össze hatékonyan a felhasználással, ha megoldást találunk a környezetkímélő módon előállított áram eltárolására. Világszerte bevált eszközként erre használják a szivattyús energiatározókat (SZET), amelyek eltérő szinteken kiépített és csővezetékkel összekapcsolt tározókból állnak. A pillanatnyi szükségleten felüli energiamennyiséggel az alacsonyabban fekvő tározóból a felsőbe szivattyúzható fel a víztömeg. Visszaeresztésével turbina és generátor hajtható meg, így a fogyasztási igényekhez igazodva olcsón és tisztán nyerhető újra villamos energia - írták. 

A szivattyús energiatározó élettartalma hosszú, működési költségei alacsonyak. Üzemeltetése semmiféle károsanyag-kibocsátással nem jár, ám nagyban megkönnyíti az időjárásfüggő kapacitások rendszerbe illesztését. A zöldenergia termelése és tárolása hozzájárul az energiafüggetlenség erősítéséhez, növeli a családok és vállalkozások ellátásának biztonságát - közölte a tárca. 

A tájékoztatás szerint az elmúlt hónapokban két helyszínen, a Heves vármegyei Markaz térségében és a borsodi Nagybarca-Sajóivánka-Vadna községek szomszédságában zajlottak a talaj teherbíró-képességének felmérésére alkalmas kutatófúrások, felszíni geofizikai mérések. A kutatási tevékenységet a lehető legkisebb területre szorítkozva az érintett erdőrészek, szántók és rétek élővilágának minimális bolygatásával, a lehető legrövidebb idő alatt végezték. 

A gépek a fúrási pontok mindegyikét meglévő erdei és mezőgazdasági utakon közelítették meg. A munkák befejezése után megtörtént a fúrási területek helyreállítása. A magmintákat talaj- és kőzetmechanikai, kémiai laboratóriumi elemzéseknek vetik alá, ezek eredménye beépül az idén benyújtandó részletes megvalósíthatósági dokumentációba - olvasható a tájékoztatásban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában