Átalakítás

23 órája

Buszjárat nélkül maradtak Alsózsolcán

Nyitray Ágnes olvasónk Alsózsolcáról ingázik Miskolcra, mindezt távolsági autóbusszal teszi. Telefonon kereste meg szerkesztőségünket, hogy foglalkozzunk ügyével, mert egy lakók által kedvelt és használt járatot, egyik napról a másikra megszüntettek

Galambos Eszter

Illusztráció

Fotó: MW

Nyitrai Ágnes arról panaszkodott, hogy augusztus közepén az egyik napról a másikra már nem járt a szokásos buszjárat, amivel napi szinten ingázott Miskolcra. A sokak által kedvelt járatra, hiába vártak a megállóban álldogálók. Tájékoztatást sem kaptak arról, hogy mi történt, mert sehova, semmi sem volt kiírva.

buszjárat, kimaradt, volán
Buszjárat nélkül maradtak Alsózsolcán
Fotó: A kép illusztráció / Forrás: Volánbusz Zrt.

Iskolaszüneti napokon, csak ez az egy busz volt

Alsózsolca településen a Zrínyi utcában - ami egy kieső utca a fő útvonalhoz képest - indult 6.19 perckor egy busz, aminek a járatszáma 3736-os volt. Erről a járatról azt lehetett tudni, hogy ez volt az első és az egyetlen busz, ami iskolaszüneti napokon eljuttatta az utcában és a környéken lakókat a munkahelyeikre: fiatalok, idősek, dolgozók és nyugdíjasok is igénybe vették ezt a járatot. Ez a régóta létező járat szűnt meg hirtelen egy augusztusi napon, sok kényelmetlenséget okozva a környéken lakóknak. A buszt ugyan pótolja a szeptembertől iskolai napokon közlekedő 6.29 perckor induló járat, de ez iskolai szünetekben nem jár, így ezekben az időszakokban a lakók busz nélkül maradtnak. Sétálhatnak ugyan egy jóval messzebb lévő buszmegállóba, amivel be tudnak menni Miskolcra, de ez a séta húsz perc, amit az idősek, betegek nagyon nehezen tesznek meg.

Útvonal változtatással, próbálnak segíteni

Olvasónk panaszát továbbítottuk a VOLÁNBUSZ Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának és feltettük kérdéseinket, amelyekben érdeklődtünk, hogy mi az oka a megszűnésének illetve hogy átmenetei vagy végleges dologról van szó. A hivatalos válaszlevélből a következőket tudhatta meg a boon.hu : „Autóbuszjárataink utasforgalmát és kihasználtságát folyamatosan figyelemmel kísérjük, a menetrendet az utazási igényeknek megfelelően – a többségi utasigények figyelembevételével, a járműállomány és a hatékony üzemeltetés optimális egyensúlyának fenntartása mellett – a közlekedés ellátásáért felelős minisztérium jóváhagyásával alakítjuk ki. Az elmúlt időszakban végzett utasforgalmi felmérések alapján többek között Alsózsolca–Miskolc viszonylatban is sor került egyes – közel egyidőben közlekedő – járatok összevonására, a településről a megyeszékhelyre történő eljutási lehetőség azonban változatlanul megmaradt ugyanabban az időszakban. A menetrendi változás miatt társaságunkhoz nem érkezett utaspanasz. Megkeresése nyomán azonban megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a gyalogos távolság csökkentése érdekében módosítsuk az egyik Sajópetri irányából érkező járatunk útvonalát a településen belül. Így a Zrínyi utca érintésével a tanítási szünet munkanapjain is biztosítanánk közvetlen eljutást a településnek erről a részéről is a megyeszékhelyre. A vizsgálat eredményeképpen esetleg bevezetésre kerülő menetrend-módosítás időpontjáról és részleteiről honlapunkon adunk tájékoztatást.”

A biztató hangvételű levélből kiderül, hogy van remény arra, hogy a Zrínyi utcán és környéken lakók nem maradnak járat nélkül. Ezt hamarosan tesztelni is lehet majd, hiszen október 26-tól kezdődik az őszi szünet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában