Ünnepség

2024.09.05. 19:03

Három díszpolgárt is avattak Arnóton (fotók)

A kommunizmus áldozataira emlékeztek, majd díjakat adtak át Arnóton csütörtökön.

Galambos Eszter

Üveges István, Csöbör Katalin és Répássy Róbert az arnóti ünnepségen

Fotó: Vajda János

A II. világháború során a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt arnótiakra emlékeztek szeptember 5-én csütörtökön délután. A rendezvény második felében felavatták az új játszóteret, után pedig az önkormányzati kitüntetéseket is átadták Arnóton.

Dr. Répássy Róbert, az Igazsági Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese megnyitó beszédében megköszönte dr. Üveges István polgármesternek, majd Csöbör Katalin országgyűlési képviselőnek is a közös munkát.

Ünnepi beszédében kitért arra, hogy a kommunizmus áldozatai előtt fejet hajt az egész európai közösség, és ezzel kapcsolatban osztotta meg saját gondolatait is:

„A kommunizmus becsült áldozatainak száma több mint 100 millió. De áldozatok a többiek is, a rendszer által megfélemlítettek, lelkükben meggyötörtek, akik a hatalom fojtogató mindennapjainak sebeit egy életen át lelkükben hordozzák. Máig nem lehet tudni, hogy pontosan hány embert érintett a térségünkben ez a tragikus, embertelen intézkedés. Az elhurcolt, kényszermunkára ítéltek közül voltak olyanok, akik haza tudtak térni, ugyanakkor nagyon sokan még a munkatáborokban életüket vesztették. A kommunizmus borzalmait sosem felejtjük, az áldozatokra megrendülten emlékezünk.”

Könyvet írt a borzalmakról

Mindezek után Tóth Pál könyvéből hangzott el idézet, amelyben a kényszermunkára elhurcoltak élményeiről ír. Ezekhez a gondolatokhoz a következőket fűzte Dr. Üveges István polgármester:

„Hálát adhatunk Jó Istenünknek, hogy olyan generáció tagjai lehettünk, akiknek nem kellett háborút, nem kellett forradalmat megélnünk. Hogy ez mekkora érték, csak most látjuk, láthatjuk, amikor nem is olyan messzire tőlünk pár száz kilométerre bizony már ropognak a fegyverek. Vigyázzuk a békét, vigyázzunk egymásra, vigyázzunk honfitársainkra!”

A beszédek után az elhurcolt arnótiak emlékére felállított emléktábla koszorúzása következett.

Átadták az új játszóteret

A megemlékezés után Csöbör Katalin országgyűlési képviselő a következő szavakkal adta át az új játszóteret:

„Ez egy ünnepélyes alkalom, hiszen pályázati forrásból, egy kibővített és egy áthelyezett játszóteret adunk át. Ebben a nyárban hosszú, forró napokat élünk át, úgyhogy jobb mindenre odafigyelni. Úgy tűnik, hogy erre polgármester úr előre gondolt, és az egyik, utolsó intézkedése az volt, hogy a meglévő játszóteret egy másik helyre, az iskola másik oldalára helyeztette át, és a gyerekek és szüleik ennek a jótékony hatását hamarosan élvezni is fogják.”

Díszpolgári címeket és díjakat adtak át

Arnót képviselő-testülete az utóbbi hetekben három díszpolgári címet adományozott, és hat díj odaítéléséről döntött. Szeptember 5-én, csütörtökön a délutáni órákban ünnepélyes keretek között adták át az elismeréseket. A település díszpolgára lett Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, dr. Üveges István leköszönő polgármester és Barcsák Pálné idén nyugdíjba vonuló óvodavezető.

 

További díjazottak

Arnót Lakosságának Települési Képviseletéért Díj: Barcsák Pálné óvodavezető és Tőzsér László iskolaigazgató

Arnóti Nyugdíjasok Közösségéért Díj: Takács Ferenc, az Ezüstszál Nyugdíjas Egyesület elnöke

Arnóti Idősek Szociális Ellátásáért Díj: Fekete Szilárdné gondozónő 

Arnóti Lakosság Közétkeztetéséért Díj: Smer Béláné konyhai dolgozó

Arnóti Kisgyerekek Védőnői Gondozásáért Díj: Baranyi Györgyné védőnő

 

A II. világháborúban Arnótról, illetve a frontról kényszermunkára elhurcoltak névsora

Szovjet-orosz kényszermunkára elhurcoltak (hazajöttek): Antal Dezső, Barcsák Balázs, Barcsák Pál, Kovács Tamás, Novotni Lukács, Kovács Balázs, Tóth Pál, Tóth Sámuel, Simon Balázs, Simon József, Szűcs István, Varga Béla, Zsugyelik Béla

Németországi hadifogságból hazajöttek: Kovács Imre, Kövesdi Pál, Molnár András, Perhács Pál, Zákány János.

Hadifogságban, kényszermunkatáborban elhunytak: Barcsák János, Tamás Imre

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában