Fejlődés

2 órája

Erzsébet tér: Ez épül a romos ház helyére Miskolcon

Úgy tűnik, hamarosan megkezdődhet az építkezés. Az Erzsébet tér egy tetszetős épülettel lehet gazdagabb.

Szaniszló Bálint

Erzsébet tér: Ilyen lesz az új épület homlokzata

Az Erzsébet fürdő épületkomplexumának tulajdonosa tette közzé közösségi oldalán a boon.hu által korábban már ismertetett tervet, amely szerint a miskolci Erzsébet tér nyugati oldalán lévő épületet lebontják. 

Erzsébet tér
Az Erzsébet tér tetszetős épülettel gazdagodhat

Egykor az Erzsébet fürdő részeként épült az ingatlan és a fürdőigazgató lakásaként szolgált. A jelenlegi pince + földszint kialakítású épület a fürdővel megegyező eklektikus stílusban épült. Ez jól látszik az Erzsébet tér felöli oldalon.

Nem illik az Erzsébet tér képébe 

"Ugyanakkor - ha alaposan megvizsgáljuk az épületet - látható az omladozó vakolat, és az elhanyagolt tetőszerkezet. Az épület egy kisebb bővítést is kapott a Szent István tér felé, amelynek a homlokzata már korántsem annyira patinás és kidolgozott, mint egykor a főépületé volt" - olvasható a posztban. 

Miután az Erzsébet fürdő megszűnt fürdőként üzemelni, elvesztette a kapcsolatát is az érintett házzal. Az épületegység teljesen árván maradt, és a közvetlenül kapcsolódó egykori Arany Szarvas patika épülete teljesen elnyomja a tűzfalával. Jelenlegi funkciója iroda, kisebb felújításokkal ehhez igazították a belső kialakítását is. 

A tulajdonos egy új épület építése mellett döntött, mivel a meglévő ház már nem biztosít elegendő teret a funkciójának, a gazdasági és szerkezeti alkalmatlansága pedig nem teszi lehetővé a bővítést.

Kortárs épület lesz 

"Az új épület tervezése során a legfőbb szempont az volt, hogy megőrizzük az Erzsébet tér hangulatát és egy olyan kortárs épület kerüljön ide, amely igazodik a környezethez. Homlokzati tagolása és ritmusa a csatlakozó épülettel harmóniában áll és igyekszik annak egy méltó lezárást adni, ezzel megszüntetve az évtizedek óta látképet zavaró tűzfalat. 

A rendezési terv alapján a Szent István tér irányába mutató passzázs megtartásra kerül. Az új épület kelet-nyugati hossztengelyű, téglalap alakú, pince+földszint+3 szint+tetőtér kialakítású. 

 A délkeleti (Erzsébet tér felöli) homlokzat nyílásai 3 raszterben, még a délnyugati (passzázs felöli) homlokzaton 5 raszterben helyezkednek el."

Kávézó, vagy üzlethelyiség 

"A földszintre magasabb nyílászárók kerültek, az érkezés hangsúlyozásának céljából. Ez azért is fontos, mert erre a szintre üzlethelyiség vagy kávézó kerül, amely igencsak hiánycikk az Erzsébet téren. 

A külső burkolatokkal és azoknak a megformálásával kapja meg az épület azokat a klasszicizáló stílusjegyeket, amelyekkel igazodik a térhez tartozó többi házhoz. Az objektum fő burkolata a káderezett travertin mészkő, amely egészen felfut a legfelső szintig. Igyekeztünk egy olyan épületet tervezni, amely Miskolc egyik legszebb, legjelentősebb teréhez méltó, amely kiállja az idő próbáját és a kor előrehaladtával patinásodni fog."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában