Meteorológia

2 órája

Időjárás szeptemberben. Ne búcsúzzunk a melegtől - itt a vénasszonyok nyara

Még egy kis időre félretehetjük a téli kabátot, vastag kötött pulóvereket, meleg holmikat, ugyanis a jó időnek nem kell búcsút intenünk. Időjárás szeptemberben vármegyénkben.

Szőke Ariadné

Vigyünk magunkkal esernyőt, vagy sem, nagy kérdés volt az elmúlt napokban. A hónap végére jobb idő jöhet

Fotó: Vajda János

Szinte nincs ember, aki ne kedvelné ezt a szakaszát az évnek. Persze nem mindegy, milyen az időjárás. A jellemzően szeptember végén, október első felében kialakuló szélcsendes, hajnalonként hidegebb, párás, délutánonként azonban többnyire derült vagy napos, kellemes hőmérsékletű, nyugodt időjárású napokra manapság használatos kifejezés a vénasszonyok nyara. Az elmúlt napokban frontok jöttek, mentek, ami a szervezetünket is megviselte, így ránk fér egy kis őszi nyár.

időjárás
A szeszélyes időjárás folyóinkat is megduzzasztotta. Szerencsére vármegyénkben nincs árvízhelyzet
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Innen ered a kifejezés

A vénasszonyok nyara kifejezés eredete nem egyértelmű. Az egyik elmélet szerint régen ebben az időszakban az idős asszonyok gyakran kiültek a ház elé sütkérezni, mivel itt jobb idő volt, mint az éjszakai hideg miatt lehűlt házban. Mivel a nyári hónapokban ezt nem tették, hiszen akkor a hűvös házba menekültek a nagy hőség elől, ezért nekik ez az enyhébb meleg jelenti a napfürdőzésre alkalmas nyarat. 

A másik feltevés szerint a név onnan ered, hogy az éjszakai lehűlés miatt hajnalban keletkező harmat cseppjei gyöngyként csillognak a pókhálókon, és ezek a fényes szálak az idős nők őszülő hajára emlékeztetnek.

A vénasszonyok nyarát németül az azonos jelentésű Altweibersommer szóval, míg Svájcban például az özvegyek nyaraként, a Witwensömmerli szóval jelölik. 

Az idei évi nyár meleg rekordokban bővelkedett, mondta el megkeresésünkre Erdődiné Molnár Zsófia a HungaroMet meteorológusa. Az első hőhullámok június második felében még csak néhány napig tartottak, július közepén már csaknem két héten át tartó hőséget tapasztalhattunk.

Ez a nagy meleg augusztusban is visszatért vármegyénkben és szeptember első hetében is folytatódott.

Mi okozza ezt a nagy hőséget?

Kérésünkre a meteorológus elmondta, hogy a globális felmelegedés folyamatos és általános tendencia, hogy emelkedik a hőmérséklet. Ez megmutatkozik egyrészt abban is, hogy a telek enyhébbek, mint voltak, másrészt pedig abban, hogy a nyarak is forróbbá váltak. Ezt tapasztalhattuk idén nyáron is.

Azok az időjárási frontok, amelyek enyhíthették volna ezt a hőséget és csapadékot hozhattak volna tőlünk északra vonultak el. Kitért arra is, hogy itt a Kárpát-medencében magas légnyomás volt a jellemző.

Az elmúlt 10 napban jelentős esőzés volt, azonban az elkövetkezendő napokban száraz és napos időjárás várható. Továbbra is 20-25 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk. Nagyobb lehűléssel nem kell számolnunk.

Időjárás a jövő héten: Újabb front érkezik

A következő hét közepétől ismét elér minket egy időjárási front, és itt a vármegyénkben is várható csapadék, de nagyobb lehűléssel nem kell számolnunk.

Azt is elmondta a meteorológiai munkatárs, hogy október közepéig az átlagosnál kissé melegebb időjárás várható. Összességében elmondható, hogy továbbra is élvezhetjük a kellemes őszi hónapokat, tette hozzá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában