boon.hu video

2024.09.12. 15:22

Ötven kiállító mutatja be termékeit

Nyolcadik alkalommal rendezi meg a Kormányhivatal a vármegyei Közfoglalkoztatási Kiállítást és Vásárt az Erzsébet téren, szeptember 12-én és 13-án. A kétnapos programon vármegyénk valamennyi járása, tájegysége képviselteti magát, ezen alkalommal ötven kiállítóval találkozhatnak az érdeklődők.

Galambos Eszter

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Szeptember 12-én, csütörtökön az Erzsébet téren ünnepélyes keretek között nyitotta meg a vármegyei Kormányhivatal a VIII. Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásárt azzal a céllal, hogy bemutassák a közfoglalkoztatás során megtermelt értékes termékeket, valamint hogy elismerjék az ebben résztvevő települések vezetőinek, munkatársainak és a közfoglalkoztatottaknak a munkáját. A kiállításon az érdeklődők a kézműves termékek, mezőgazdasági áruk és egyéb helyi értékek széles kínálatát tekinthették meg

Az eseményen dr. Alakszai Zoltán főispán, a rendezvény szervezője köszöntötte elsőként a vendégeket.

Nagyon nagy öröm számunkra, hogy immár nyolcadik alkalommal tudjuk megmutatni Önöknek vármegyénk büszkeségeit, szépségeit és azt az eszmét, amelyet Magyarország kormánya következetesen képvisel miszerint a munka értéket teremt” - kezdte beszédét.

Hozzátette, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében különösen nagy jelentőséggel bírt a közfoglalkoztatás bevezetése, hiszen itt 2010-ben a vármegyében nagyon magas volt a munkanélküliség. Hangsúlyozta, hogy 2024-ben elmondható, hogy már több tízezer embert segített ez a program ahhoz, hogy a munka világába belépjen, és az elsődleges munkaerőpiacon is megtalálja a számításait. A program sikerét jelzi az is, hogy az itt jelenlévő kiállítók, mind olyan termékeket állítanak elő, amelyek a saját településük sajátosságaira reflektálnak.

Helyi értékeiket mutathatják meg 

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő is köszöntötte a jelenlévőket, majd kitért a kiállítás értékteremtő szerepére.

„Én úgy hiszem, hogy ez a mai piac az új ötletek rendezvénye is. Ötven kiállító, elsősorban önkormányzat érkezett Miskolcra, hogy megmutassa azt, ami igazán jó, különlegesen eredményes egy-egy településen. A választókerületembe tartozó 98 település közül 15 képviselteti magát a mai napon. Amit ma a pultokon látunk, mind kiemelten értékes és érdekes, nemcsak a minőségük miatt, hanem különösen azért, mert mögöttük munka, komoly erőfeszítés van.”

Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezetője beszédében kitért arra, hogy kiváló alkalom minden hasonló rendezvény arra, hogy bemutassa a közfoglalkoztatás során előállított értékeket. Rengeteg olyan egyedülálló érték teremtődik a kistelepüléseken, amit érdemes megmutatni a nagyközönségnek.

A munkával szerzett jövedelem a cél 

A főosztályvezető kitért arra, hogy 2016-ban közel 224 ezer fő vett részt éves átlagban a közfoglalkoztatásban, ma ez körülbelül 70 ezer fő, de úgy gondolja, hogy szükség esetén a kormányzat biztosítani fogja a forrást ennél magasabb létszámra is. Továbbra sem cél ugyanis, hogy segélyezésből éljenek az emberek, így munkát és munkával szerzett jövedelmet kíván biztosítani a kormány azoknak, akik elhagyják a nyílt munkaerőpiacot.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében továbbra is kiemelten fontos a legrászorultabbak foglalkoztatása, munkavállalási esélyeik növelése, nyílt munkaerőpiacra való visszahelyezése, megélhetésük biztosítása. Jelenleg 33 ezer álláskereső él a vármegyében, ami az országban jelenlévő közel 225 ezer álláskereső mintegy 15 százaléka. A közfoglalkoztatottak száma több mint 15 ezer fő, ami az országos létszám 22 százaléka.

„Ezek a rendezvények láthatóvá teszik számunkra, hogy rengeteg olyan közfoglalkoztatási program van a kistelepüléseken, amelyeket érdemes megmutatni. Ezek az alkalmak a helyi összefogást, a vidék hagyományainak a megőrzését, a munka alapú társadalmat és a vidékfejlesztést egyaránt kifejezik” - zárta gondolatait Szulimán Zsolt főosztályvezető.

 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában