Negyvenöt évet "élt"

2024.09.06. 17:33

Isten veled, 20-as suli! Mi lesz a sorsod?

Negyvenöt tanév után került lakat az avasi iskolára, ami korábban a 20-as számú volt, majd Munkácsy Mihály nevét vette fel.

Hajdu Mariann

A Munkácsy Általános Iskola épülete üresen áll az Avason, a Szilvás utcában

Fotó: Vajda János

Többen posztoltak a Facebookon egy szomorú képet: az avasi, Szilvás utcai iskola udvarán halomban állnak a könyvek. Talán sokakban ekkor tudatosult, hogy az intézmény nem működik tovább iskolaként. A Munkácsy suli a Herman Ottó Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tagintézménye volt, egy ideje már összevonták a két iskolát, most pedig meg is szüntették, az év végével kipakolták a benne található tárgyakat, gyűjteményeket. Valószínű, augusztus végén a hulladékszállító autót várva készülhettek a fotók. A képhez kötődően nagyon sokan posztolták a véleményüket.

Drága iskolánk imádtunk ide járni", „A legcsodásabb éveiben itt éltem, imádtam minden percét, nagyon szép emlékek". „Borzasztó, hogy így elpocsékoltak egy életet!" „Szomorú, hogy ezt látom, 6 évet jártam ide, imádtam ide járni, testvérem is ide járt

– csak néhány bejegyzés a sok közül. 
 

A 20-as, azaz a Munkácsy iskola udvara augusztus végének egyik délutánján
Forrás: Facebook

Negyvenöt éve adták át

Az intézményt egyébként épp 45 éve, 1979-ben adták át. Akkor nagyjából annyian éltek az Avason – mindig ezt az összehasonlítást alkalmazták – mint amennyien Egerben élnek. Több mint 10 ezer lakás épült meg addigra a lakótelep első két ütemében, hiszen rengetegen dolgoztak Miskolcon, főképpen a kohászatban.

Az iskola egykori tanárnőjének, Halász Ágnesnek egyik Facebook-posztjából pedig megelevenedik a hajdani iskola. Soraiból kiderül, az avason öt általános iskola is épült. Az 500-600 gyermek befogadására tervezett épületekben ennek többszöröse is tanult. A 20-as iskolában a csúcs a kétezer tanuló volt, így aztán folyt az oktatás mindenütt, különálló felvonulási épületben, az iskola környéki lakásokban, szertárakban, a folyosóból lerekesztett sufniban, ahol csak lehetett. Reggel héttől este hatig folyamatosan.

Évfolyamonként tíz osztály volt

146 tanár dolgozott az iskolában, minden évfolyamon tíz osztály volt. Az elkészült órarend betakarta a tanári szoba hosszabbik falát, színes kockák és számok jelölték a tantárgyakat és a tanárokat. Farsangi bálból minden februárban négyet tartottunk, mert csak így fértünk el

– íme néhány sor a hosszú írásból. azt is megtudhatjuk belőle, hogy jelentős könyvtáruk volt, több ezer kötettel, volt videó kamerájuk, kerámia műhelyük. A balett termet házilag padlózták, hogy olcsóbb legyen. A zenetanszakosok hangszereit is pályázati pénzekből szerezték be. Részt vettek kutatóprogramokban, aminek eredményeiről nemzetközi konferenciákon számoltak be. 

"Könyveket írtunk tapasztalatainkról, most ezt már csak néhányan tudjuk, akik még emlékszünk. Szomorúan nézzük a kukákba kidobott munkánkat"

 – olvasható a bejegyzésben.

Lecsökkent a gyereklétszám

Az tény, hogy az évek során, a kohászat megszűnése után csökkent Miskolc, így az Avason élők száma is, ami maga után vonta, hogy a gyereklétszám is erősen megcsappant. Arról, hogy mi vezetett az idén 45 éves iskola bezárásához, a fenntartót, a miskolci tankerületet kérdeztük. 

Dr. László Istvántól, a tankerület igazgatójának válaszából kiderül, nem arról van szó, hogy az avasi Miskolci Herman Ottó Általános Iskola Munkácsy Mihály Tagiskoláját összevonták volna más intézménnyel. A Szilvás utcai épületben évek óta nem indult első osztály a fogyatkozó gyereklétszám miatt, a múlt tanévben is szünetelt az általános iskolai oktatás.

Szakmai döntés a szülők, a pedagógusok egyetértésével

„A székhelyintézményben, a Miskolci Herman Ottó Általános Iskolában megfelelő körülmények között tanulhatnak a gyerekek. Ezt a szakmai döntést a pedagógusok és szülők egyetértésével hoztuk meg - hangsúlyozta. Mint fogalmazott, a kiürült és az önkormányzat számára visszaadott tagiskolai épületet átmenetileg a szakképzésben tanuló diákok is használták.

A feladatellátási helyek között átcsoportosítják az iskolák által használt eszközöket, könyvtári állományt és a művészetoktatást szolgáló eszközöket is. A jogszabályok szerint számolunk el az ingatlannal és az ingóságokkal is. A tavalyi tanévhez hasonlóan idén is a hagyományok megőrzésével, rendben kezdődött a tanév a Miskolci Herman Ottó Általános Iskolában

 – írta kérdéseinkre válaszként a tankerület igazgatója.  

Az épület tulajdonosa az önkormányzat

A városházától arról érdeklődtünk, hogy mi lesz a kiürített iskola sorsa. Válaszukból kiderült, a Miskolci Tankerületi Központ, mint vagyonkezelő az ingatlanban történő feladatellátásának megszűnését követően írásban tájékoztatja majd az önkormányzatot, az ingatlan tulajdonosát az ingatlan vonatkozásában fennálló vagyonkezelői jogának megszüntetéséről. 

Az önkormányzat az ingatlanra vonatkozó birtokba adási eljárás lefolytatását követően jogosult döntést hozni az ingatlan további hasznosításáról, valamint annak módjáról

 – válaszolták, amiből az derül ki, hogy még nem döntöttek az épület hasznosításáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában