Digitális megoldások

2024.09.08. 20:00

Így vélekednek a miskolci üzlettulajdonosok a QR-kódos fizetésről

A rendszer előnye az is lehet, hogy mindenhol lehet már bankkártyával fizetni, így a QW-kódos fizetés sem okozhat gondot.

Boon.hu

Így lehet fizetni QR-kóddal

Fotó: Getty Images

Az elmúlt években a digitális fizetési megoldások egyre népszerűbbé váltak Magyarországon is, hiszen mind a vásárlók, mind az üzletek számára egyre nagyobb igény mutatkozik a gyors és kényelmes tranzakciós lehetőségekre. 

Woman holding phone with QR code
A QR-kód használata egyre elterjedtebb
Fotó: Johner Images

A legújabb fejlesztések között szerepel a QR-kódos fizetési rendszer, amely az okostelefonokra támaszkodik, és egyszerű, érintésmentes vásárlást tesz lehetővé. Ez a megoldás különösen azok számára lehet vonzó, akik minimalizálni szeretnék a készpénz használatát, de nincs náluk a bankkártyájuk, vagy valami gyorsabb alternatívát keresnek.

Hogyan működik a QR-kódos fizetés?

A QR-kódos fizetés technológiája egyszerű: a vásárlók egy QR-kódot olvasnak be a mobiltelefonjuk segítségével, majd a tranzakciót az adott alkalmazásban hagyják jóvá. Nincs szükség készpénzre vagy bankkártyára, csak egy okostelefonra és internetkapcsolatra. Az üzletek szempontjából ez az újítás alacsony költségekkel és gyors bevezethetőséggel jár, hiszen nincs szükség külön fizikai terminálokra.

Egyelőre ismerkednek a rendszerrel 

A boon.hu felkeresett néhány miskolci üzlettulajdonost, hogy megtudja, hogyan állnak a QR-kódos fizetési lehetőség bevezetéséhez. Egybehangzóan azt válaszolták, hogy még gondolkodnak, jelezve, hogy jelenleg még mérlegelik az új rendszert, és egyelőre nem hoztak végleges döntést. Egy belvárosi üzlet tulajdonosa elmondta: „Nagyon érdekel minket a QR-kódos fizetési lehetőség, hiszen a fiatalabb vásárlóink egyre inkább a gyors, digitális megoldásokat részesítik előnyben. Már ismerkedünk a rendszerrel, de egyelőre nem biztos, hogy bevezetjük. Szeretnénk látni, hogy mennyire lesz elterjedt és mennyire könnyen kezelhető.” Egy másik üzletvezető, szintén hasonló véleményen volt: „Még nem döntöttünk a rendszer bevezetéséről. Az elgondolás jó, és ha a vásárlók ezt igénylik, valószínűleg mi is lépünk. Azonban az átállás mindig kihívásokkal jár, és nem szeretnénk elkapkodni a döntést.”

Ezért lehet népszerű

A QR-kódos fizetési rendszer nagy előnye, hogy gyors és érintésmentes tranzakciókat biztosít, ami a mai világban, különösen a koronavírus-járvány óta, egyre fontosabbá vált. A vásárlók kényelmesen, a saját telefonjukat használva tudják lebonyolítani a vásárlást, és nem szükséges sem bankkártyát, sem készpénzt használniuk. 

contactless payment with QR code
a QR-kódos fizetés az online vásárlásokhoz hasonlóan gyors és hatékony
Fotó: Getty Images

Ez a megoldás különösen azok számára lehet előnyös, akik szeretnék elkerülni a hosszú sorban állást vagy a pénzkezeléssel járó nehézségeket. Ezen kívül a QR-kódos fizetés az online vásárlásokhoz hasonlóan gyors és hatékony, ami tovább növeli népszerűségét a fiatalabb generációk körében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában