Konyha

1 órája

Vége lehet a műanyag edények korszakának?

A világ egyik legismertebb műanyag edényeket, konyhai kiegészítőket gyártó cége csődvédelmet kért. Ez a hír nemcsak a cégre, hanem a műanyag tárolók piacára is hatással lehet.

Gárdonyi Edina

Van, aki nagyon szereti, mások is inkább kerülik

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pixel-Shot

Szeptember közepén csődvédelmet kért egy a műanyag tárolók által világszerte ismert cég, amely feladta a harcot a folyamatosan csökkenő kereslettel – írta a CNBC-re hivatkozva a Világgazdaság. Az 1946-ban alapított cég helyzete kérdéseket vet fel a műanyag edények jövőjével kapcsolatban, különösen napjainkban, amikor a környezettudatosság egyre fontosabb szempont.

műanyag tárolók
Sokan használnak műanyag edényt, vagy eszközöket a konyhájukban, kedveltek a műanyag tárolók
Forrás: Tupperware

Húsz éve kezdődött a műanyag tárolók fénykora

A BBC cikke szerint a menedzsment igyekezett haladni a korral, frissítette a termékeiket, megszólította a fiatalabbakat, ám mégsem sikerült talpon maradni. Az okok között említik az emelkedő nyersanyagárakat és az emberek egyre inkább környezettudatos szemléletét.

Feltettük kérdéseinket a vállalat miskolci területi képviseletének, hogy mit gondolnak a csődeljárásról, mennyire kelendőek a cég termékei, de nem szeretettek volna nyilatkozni a témával kapcsolatban.

A kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején szinte nem volt olyan nő, akit ne szerveztek volna be bemutatókra, ahol kedvezményesen vásárolhattak termékeket. Sok háztartásban még ma is megtalálható a híres dagasztótál, vagy kristály és hasonló fantázianevű jó minőségű, de borsos árú műanyag tároló. A csődvédelem nem jelenti azt, hogy a termékek egyik pillanatról a másikra eltűnnek a kínálatból.

Átalakulóban a vásárlói szokások

A mindennapokban egyre többen próbálnak változtatni a műanyag termékek használatán. Zékány Katalin például üvegedényekre váltott, bár elismeri, hogy ezek nehezebbek és törékenyebbek, mint a műanyag tároló. 

Arra nagyon figyelek, hogy műanyagot nem teszek mikróba, és csak olyat veszek, ami mosogatógépben mosható. Autóval járok, így az üvegedények súlya nem jelent problémát, és a kulacsom is üveg

 – osztotta meg tapasztalatait. Azzal, hogy miért nem szerencsés műanyag tárolóban mikrózni az ételt, már a boon.hu is foglalkozott ebben a cikkben.

Horváth Éva, aki az ötvenes évei végén jár, már teljesen elhagyta a műanyag edényeket. 

Egyetlen műanyag tálam van, a férjem hozott fém, zárható tárolókat, azokat használom. Szerintem a műanyag edényeket nem lehet megfelelően tisztítani, hamar elszíneződnek

 – mesélte.

Mások azonban továbbra is előszeretettel használják a műanyag tárolókat. Kunné Rebeka háztartásában a mai napig sok tároló és egyéb eszköz megtalálható a cég termékeiből.

Sok bemutatón részt vettem, és bár a termékek nem voltak olcsók, még húsz év után is használom őket. A dagasztótál és a nokedliszaggató a kedvenceim

– emlékezett vissza. Azóta azonban olcsóbb alternatívákra váltott, mivel ma már sok helyen lehet jó minőségű műanyag tárolókat venni kedvező áron.

A környezettudatossági szempontok előtérbe kerülhetnek

Az egyre erősödő környezettudatossági és a fenntarthatósági szempontok nagyban befolyásolják a vásárlók döntéseit. Míg a műanyag tárolók praktikusak és megfizethetőek, egyre többen keresnek alternatív megoldásokat, mint az üveg vagy fém tárolóedények. Ezek a termékek hosszabb élettartamúak, és gyártásuk kevésbé károsítja a környezetet, ami vonzóbbá teszi őket a tudatos vásárlók számára. A fenntarthatóság iránti igény folyamatos növekedése új irányt szabhat a jövő tárolási szokásainak. Bár már a legtöbb üzlet polcain megtalálhatóak az üveg tárolók, a műanyag edények még sokáig megtalálhatók lesznek a piacon áruk és könnyű elérhetőségük miatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában