Fejlesztés

1 órája

Pályafelújítás, már dolgoznak Miskolc-Nyékládháza-Emőd-Mezőkeresztes-Mezőnyárád között – fotók, videó!

Szeptemberben megkezdődött a Miskolc és Mezőkeresztes-Mezőnyárád állomás közötti vasúti pálya felújítása. A mintegy 27 kilométernyi teljes szakaszon két ütemben, éjjel-nappal dolgoznak a szakemberek és a munkagépek, berendezések. Hajnaltól éjszakáig egy sínpáron biztosítják folyamatosan a vonatok haladását, miközben a másikon ütemezés szerint zajlik a pályafelújítás kivitelezése. Éjjelenként azonban mindkét vágányon folyik a munkavégzés, hogy december 4-ig határidőre elkészüljön a pályarekonstrukció.

Boon.hu

Géplánc is dolgozik a pályafelújításon

Forrás: MÁV

Noha ez a beruházás még teljes egészében a MÁV saját forrásaiból valósul meg, tartalmi értelemben már része az Építési és Közlekedési Minisztérium által meghirdetett 5 pontos akcióterv infrastruktúra-felújítási fejezetének. A korszerűsítéssel az év végétől megbízhatóbbá, kiszámíthatóbbá válik a vonatforgalom, közel 20 kilométer hosszon megszűnik a sebességkorlátozás és akár 5 perccel javulhat a menetidő is. A pályafelújítás kivitelezésének teljes költsége a MÁV saját forrásából mintegy 18 milliárd forint, tájékoztatott a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

pályafelújítás
A pályafelújítás után sokkal komfortosabb és egyszerűbb lesz a közlekedés
Forrás: MÁV

Bevetették az óriás gépláncot a pályafelújítás során

A felújítási munkafázisokhoz igazodva jelentősen módosították a távolsági – InterCity, InterRégió, nemzetközi – vonatok és a személyvonatok közlekedési rendjét a Budapest-Miskolc fővonalon, ezért aki erre utazik, mindenképpen tájékozódjon előre.

Az első fázisban, október 18-ig Miskolc-Rendező pályaudvar és Nyékládháza, valamint Nyékládháza és Emőd között újítják fel az egyik (bal) vágányt a MÁV leányvállalata, a MÁV FKG Kft. kivitelezésében. Mostanáig a Nyékládháza és Miskolc közötti szakaszra tervezett munkálatok jelentős hányadával már végeztek. Műszakonként mintegy 200-250 szakember közreműködésével, számos nagy munkagép, vasútüzemi és közúti jármű bevonásával végzik a kivitelezést. 

Munkában a géplánc
Forrás: MÁV

Ebben része volt a 210 tonnás – Európában is ritkaságnak számító – korszerű SMD felépítménycserélő óriás gépláncnak, amellyel 9 nap alatt cserélte a kivitelező az úgynevezett felépítményt, azaz a síneket és a vasbetonaljakat.

A padkákat, vízelvezetőket is rendezik

„A nagygépes ágyazatrostálás is elkészült: 9,5 kilométeren közel 37 ezer tonna zúzottkövet rostáltunk, illetve cseréltünk egy speciális vasúti munkagéppel. Földmunkás ágyazatcserére is szükség volt mintegy 500 méteren, ezenkívül elkészültünk két híd szigetelési munkáival is. A sín- és ágyazatcseréket követően folyamatosan halad a vágányok szabályozása, ágyazatpótlás és az útátjárók átépítése is. Továbbá folytatjuk a bokor- és cserjeirtást, a padkák rendezését, valamint a vízelvezető árkok kialakítását” – tudatta portálunkkal a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Forrás: MÁV

Nyékládháza és Emőd közötti részen is ütemterv szerint haladunk a munkálatokkal. Itt 5,5 kilométeren 21 ezer tonnányi zúzottkövet mozgatunk meg az átrostálás és a cserélés érdekében. „Három híd szigetelését befejeztük, a negyedik híd szigetelése még folyamatban van, és a mintegy 9000 betonalj kétharmadát kicseréltük. Hátra van még 95 darab 120 méter hosszú sínszál cseréje, valamint az útátjárók átépítése, a padkarendezés és az árkok kialakítása” – tették hozzá.

Menetrendi változás

  • Szeptember 2-től október 18-ig Miskolc-Rendező pályaudvar és Nyékládháza, valamint Nyékládháza és Emőd között újítják fel az egyik (bal) vágányt, valamint éjszakánként Miskolc és Nyékládháza között a másik vágányon is szünetel a forgalom. 
  • Az október 19. és december 4. közötti időszakban Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Emőd között napközben a bal vágányon dolgoznak a munkagépek, éjszakánként pedig a másik vágányon a felújításhoz szükséges anyagokat, gépeket szállítják. 
  • A nappali időszakban a munkavégzéssel érintett részek mellett csak sebességkorlátozással haladhatnak a vonatok az ott dolgozók biztonsága érdekében.

Ez idő alatt csak egy vágányon és több szakaszon sebességkorlátozás mellett közlekedhetnek a vonatok, így óránként és irányonként napközben csak egy-egy vonat leközlekedtetése oldható meg. Ez jelentős menetrendi módosítással jár, emiatt az utasoknak hosszabb eljutási időre kell számítaniuk a több mint három hónapos vágányzár ideje alatt. Az utasoktól és a lakosságtól türelmet és megértést kérnek a felújítás idejére.

Tájékozódási lehetőségek a menetrendekről

A módosított menetrendek az online felületeinken (MÁV app, ELVIRA) elérhetőek. 

A hirdetmények, térképek a MÁV honlapján vágányzári menüpontjából tölthetők le. 

Az állomások, megállóhelyek, vonatok kijelzőin, plakátokon és hangosbemondókon, továbbá az értékesítési csatornákon keresztül is tájékoztatják az utazóközönséget.

A menetrendi változásokról a korábbi közleményben olvashatnak részletesen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában