Kezdődik az iskola

2024.09.02. 11:30

A rendőrök és a polgárőrök segítik a zebrán közlekedőket vármegye szerte - fotókkal

A tanév első heteiben kiemelten védik a gyalogos gyermekeket a rendőrök és felhívják a figyelmet a közlekedési szabályok betartásának fontosságára.

Ujlaki Attila

Polgárőrök és rendőrök segítik a közlekedést az iskolák környékén az első napokban

Fotó: Ujlaki Attila

A tanév kezdetével a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében fokozott figyelmet fordítanak a gyalogátkelőhelyek biztonságára a rendőrök, különös tekintettel az iskolák környékén lévő zebrákra, erről tartottak sajtótájékoztatót ma reggel a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola gyalogos átkelőhelyénél hétfőn, az iskolakezdés reggelén. A helyi rendőrség a polgárőrséggel karöltve végzi ezeket a tevékenységeket, hogy biztosítsák a gyermekek biztonságos közlekedését a reggeli és délutáni órákban.

Fokozott figyelem a zebráknál

Varga János rendőr alezredes, a B.-A.-Z. Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, kiemelte a kezdeményezés fontosságát. 

A nyári szünidő után a gyermekek újra az iskolák körüli nyílt terepen vannak, ahol a közlekedési veszélyek nagyobbak. Különösen a kisebbek számára jelenthet kihívást a szabályos közlekedés, hiszen a hosszú pihenőidő alatt kieshetnek a rutinból. Ezért is fontos, hogy ilyenkor fokozott körültekintéssel vigyázzanak rájuk mind a szülők, mind a közlekedésben részt vevők 

– mondta. A közlekedésrendészeti osztály vezetője továbbá hangsúlyozta, hogy a gyalogos közlekedés szabályainak betartása mellett a járművezetők felelőssége is kiemelt fontosságú. 

Az elsőbbségadás kötelező

„A sofőröket arra kérjük, hogy az iskolák és gyalogátkelőhelyek közelében fokozott figyelemmel vezessenek, és mindig adják meg az elsőbbséget a zebrán áthaladó gyalogosoknak, különösen a gyermekeknek” – tette hozzá. A polgárőrséggel való együttműködésről szólva Varga János elmondta, hogy a közös szolgálatok nemcsak a biztonságot növelik, hanem a közösség és a rendvédelmi szervek közötti kapcsolatot is erősítik. 

A polgárőrök jelenléte egyfajta prevencióként is szolgál, hiszen jelenlétük elrettentő hatással van az esetleges szabályszegőkre

– magyarázta. A kezdeményezés célja, hogy a tanév első heteiben kiemelten védjék a gyalogos gyermekeket, és hogy felhívják a figyelmet a közlekedési szabályok betartásának fontosságára. 

A polgárőrök is segítenek

A rendőrség és a polgárőrség közös jelenléte a zebráknál addig tart, amíg szükségesnek látják, hogy a gyermekek biztonsága maximálisan garantált legyen. Dr. Szemán Ákos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a polgárőrök legfőképp általános iskolák közelében lesznek jelen, és azt is hangsúlyozta, hogy vármegye szerte több mint száz intézménynél teljesítenek szolgálatot a polgárőrök a következő hetekben. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a helyi polgárőr szervezetek remélik, hogy a közös erőfeszítések révén sikerül megelőzni a baleseteket, és biztosítani, hogy a gyermekek biztonságban elérjék az iskolát és hazaérjenek a nap végén. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában