Meglepő

2 órája

Nem találja a babakocsiját vagy a permetezőjét? Itt keresse!

A legnépszerűbb közösségi oldalak helyi csoportjaiban gyakran találkozhatunk bejegyzésekkel, amelyek elveszett vagy talált tárgyakról szólnak. Néha egészen meglepő dolgokat hagynak el az emberek. Miskolcon például a talált tárgyak között mobiltelefonok, slusszkulcsok, irattartók és táskák mellett fejlámpa, fűkasza, sőt, babakocsi is várja a gazdáját.

Gárdonyi Edina

Ilyesmik is gyakran előfordulnak a talált tárgyak osztályán

Fotó: MW

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) járművein naponta rengeteg utas közlekedik, és nem ritka, hogy valaki véletlenül hátrahagyja valamelyik holmiját. De mi a talált tárgyak útja? Hogyan kerülhetnek vissza a tulajdonosukhoz, és meddig őrzi meg őket az MVK? A boon.hu kérdéseire Gadnai-Bodnár Éva operatív igazgató adott választ. 

talált tárgyak
Talált tárgyak osztálya
Fotó: MW

A talált tárgyak három hónapig "várnak"

Az MVK munkatársai a járműveken, megállókban vagy a végállomásokon talált tárgyakat összegyűjtik, és minden nap délelőtt tíz óráig a diszpécserszolgálat továbbítja azokat a Szemere Bertalan utcai ügyfélszolgálati irodájába. Itt pontos nyilvántartás készül az elveszett tárgyakról, így az érintettek már másnap kereshetik elveszett dolgaikat, akár személyesen, akár telefonon

 – ismertette Gadnai-Bodnár Éva a talált tárgyak kezelésének folyamatát. Az elveszett tárgyak a jogszabályoknak megfelelően három hónapig "várják" gazdájukat. Arra a kérdésre, hogy mi a teendő, ha valaki elhagyott tárgyat talál, elmondta, hogy azt azonnal le lehet adni a járművezetőnél, az MVK jegy- és bérletpénztáraiban vagy az ügyfélszolgálati irodában. A gyors leadás elősegíti, hogy az elveszett értékek mielőbb visszajussanak jogos tulajdonosukhoz.

Tornazsákok, iskolatáskák, de babakocsi is várja a gazdáját

Amennyiben valaki személyi igazolványt, jogosítványt, diákigazolványt vagy más fontos okmányt veszít el, az MVK hetente szerdán küld értesítést a tulajdonosnak, ha a dokumentumon lakcím található 

– ismertette az operatív igazgató az okiratokkal és élelmiszerekkel kapcsolatos eljárást.  

Ha az értesítés ellenére sem jelentkezik érte senki, a következő szerdán a talált okmányokat visszaküldik a kiállító hatóságnak. Az élelmiszerek esetében az eljárás még szigorúbb: ha a tulajdonos nem jelentkezik még aznap, a szabályoknak megfelelően másnap meg kell semmisíteni azokat. 

Tapasztalatuk szerint jól működik a talált tárgyak kezelési rendszere, és a tárgyak többsége visszajut a tulajdonoshoz. 

Az iskolakezdéssel megnövekedett az elveszett iskolai felszerelések száma is. Tornazsákok és iskolatáskák rendszeresen várnak gazdára, de jelenleg például egy nagy méretű babakocsi is a feledékeny tulajdonosára vár

 – tette hozzá Gadnai-Bodnár Éva.

Száz darab CD-lemezt, permetezőt vagy fejlámpát hagyott el? Itt keresse!

Sokan nem tudják, de Miskolc polgármesteri hivatala is listát vezet azokról a tárgyakról, amelyeket oda visznek a megtalálók. A lista a talált tárgy megnevezésén túl tartalmazza a megtalálás helyét és idejét is. Érdemes tehát böngésznie annak, aki egy ideje nem találja például a táskáját száz darab CD-lemezzel, az elektromos rollerét, a fejlámpáját vagy a permetezőjét, mert ilyen és hasonló tárgyakra is ráakadhatunk a listában, több slusszkulcs és pénztárca társaságában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában