„Fehér borok, színes kultúra”

2024.09.03. 12:15

Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok: ekkor lesznek Tokajban.

Három napon át tart majd az ünnepségsorozat Tokaj-Hegyalján.

Felvételünk a 2022-es rendezvényen készült. Idén is lesz szőlő-összeadási ceremónia a Polgármesterek Borához

Fotó: Vajda János

A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok hazánk egyik legrégebbi szüreti eseménye, 1932 óta ünnepeljük. A szervezők a háromnapos ünnepre, október 4-e és 6-a között a „Fehér borok, színes kultúra” jegyében várják az érdeklődőket Tokajba.
A Tokaj belvárosát érintő fejlesztések miatt a Tokaj Fesztiválkatlan ad otthont az idei szüreti napoknak, de a város számos pontján lesznek programok. A rendezvény a legtöbb program esetében díjtalanul látogatható.

Figyelve a hagyományokra, értékekre

A tokaji bor évszázadok óta meghatározó szerepet játszik nemzeti identitásunk alakulásában, így az esemény célja ennek a kulturális hagyománynak az ápolása, illetve a világörökségi terület sokszínű közösségi értékeinek a bemutatása Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai régiójában, a tokaji aszú névadó városában, Tokajban.

Szüreti felvonulás, prémium borászok és programok

Az elmúlt években közel tízezren fordultak meg a rendezvények ideje alatt a városban, és minden bizonnyal az idén is sok látogatót vonz majd a fesztivál, hisz a szervezők minden korosztály számára biztosítanak izgalmas programokat a 10 éves Tokaj Fesztiválkatlanban, és szerte a városban.
Lesz látványos szüreti felvonulás – a helyi nevelési-oktatási intézmények, a hagyományőrző csoportok, a borlovagok közreműködésével – október 5-én (szombaton) 14 órától a megszokott útvonalon, de kibővítve egészen a Fesztiválkatlanig. 
A szőlő-összeadási ceremónia a borvidék polgármestereinek ünnepélyesen összeadott termésével a katlan nagyszínpadán rendezik meg. 
A BORTÉR Tokaj-Hegyalja kiváló boraival, a gasztrosétány finom ízekkel, a kézművesek és mesterségek utcája ajándéktárgyakkal várja a vendégeket. Vidám, szüreti hangulatban térzenei koncertek és utcazenészek  is szórakoztatják majd a kicsiket és nagyokat egyaránt. 
A gyermekek számára október 6-a, vasárnap ígér felhőtlen kikapcsolódást izgalmas program-elemekkel.
A nagyszínpadon különleges zenés programok, koncertek is várják a határainkon innen és túlról érkező, különféle stílusok rajongóit. 
A rendezvény sztárvendégei Korda György és Balázs Klári október 5-én (szombaton) 20 óra 30 perctől. A tokaji lakosok – lakcímkártya felmutatásával és előzetes regisztrációval – a koncerten ingyenesen vehetnek részt. 
A kisszínpadokon – a szüreti teraszon, és a borteraszon – minőségi utcazenei formációk – például a Musical Trips Trio, a Luis Eduardo Castagno latin duo – és DJ-k szórakoztatják majd a közönséget pénteken és szombaton. Regán Lili lesz a sztárlemezlovas október 5-én (szombaton) 23 órától.
Fellépnek a Tokaji Utcazene Fesztivál idei különdíjasai is.   

„Külsős” programokban sem lesz hiány

Külső, alternatív helyszíneken is lesznek programok, lesznek nyitott pincék a három nap alatt. Például a THE-Tokaji Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban október 5-én (szombaton) egész napos szüreti kavalkád – szorosan a szüreteléshez kapcsolódó – programokkal vár mindenkit. A Tokaji Borászok Asztaltársasága tagjai dűlőtúrával várják a tokaji borok szerelmeseit október 5-én (szombaton) 10 órától. További tokaji helyszínek is készülnek izgalmas gasztro és kulturális programokkal. 

 A kiállító borászok

Disznókő Tokaj, Ducsai János Pincészete, Grand Tokaj, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****, Kései Pincze, Paulay Borház, Tibor Családi Pince, Szerelmi Pince és további hegyaljai borászatok.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában