boon.hu video

2 órája

Diósgyőri vár: Végső magasságuk közelében a védőfalai

Az újrakezdés után üütemezetten halad az egyik legfontosabb gótikus emlékünk rekonstrukciójával az Épkar és az FK-Raszter konzorciuma. A Diósgyőri vár elkészültét 2025-re ígérik az építők.

Szaniszló Bálint

Diósgyőri vár: rohammunkában folytatódik az építkezés

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az építő konzorcium - az Épkar Zrt. és az FK-Raszter komoly erőkkel dolgozik a Diósgyőri vár rekonstrukcióján. A magyarepitok.hu beszámolójából kiderül, hogy a nemrég újraindult projekt igen látványos szakaszában tart: egyre több helyen érik el a Diósgyőri vár tervezett magasságát.

Diósgyőri vár
Diósgyőri vár: magasodnak a falak
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az ország egyik legjelentősebb és legismertebb középkori világi épülete, a Szinva-patak völgye fölé magasodó sziklatömbön épült erősség, a Diósgyőri vár 2021-ben lépett az újjászületés útjára. Nemrég forráshiány akasztotta meg a tornyok statikai megerősítését, a probléma azonban elhárult, így hosszú hónapok óta ismét munkagépek dolgozhatnak a beruházáson.  

Mint a boon.hu részletesen beszámolt róla, a Modern Városok Program keretében újul meg a Nagy Lajos korabeli vár: a fejlesztés célja, hogy a vár és közvetlen környezete Közép-Európa meghatározó turisztikai központjává váljon.

Rekonstruálták  belső várat 

A belső vár rekonstrukciója során egyébként mintegy 3900 négyzetméter alapterületű új épületet alakítottak ki. Az északnyugati szárnyban visszaépítették a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is. A tornyok helyreállításával a legfelső szinteken fedett-nyitott kilátót kap majd a vár. A külső várban a Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be; négy bástya párt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig végigsétálható várfalat alakítanak ki. 

Az építők - a 2023 novemberében történt megrendelés nyomán - kezdhették meg a tornyok és palotaszárnyak megerősítését, a sérült, meglazult falszakaszok bontását, a falüregek ékelt befalazását, furatok készítését, az injektálást és impregnálást.

Injekciót kapott a Diósgyőri vár 

Miután injektálással megerősítették a falszakaszokat, a belső vár második emelete feletti födémszerkezet is elkészülhetett. Míg a nyugati oldalon az étteremnél beépítették a belső oldali nagy kőkereteket, a földszinten be is fejezték a gépészeti csövezést. Az ablakok nagyméretű kőkereteinek beépítéséhez ráadásul egyedi ácsszerkezetet is készítenie kellet a kivitelezőknek.

Csillagboltozat készül  

Kolozsvári Zoltán projektvezető, Stupeczky Attila főépítésvezető és Vári Zsolt építésvezető a magyarepitok.hu-n úgy informált, hogy nagy lendülettel haladt a munka idén augusztusban is: a gyilokjáró konzolkövei hamarosan teljesen körülölelik a belső várat.  

Ezek a munkák folytatódnak:

  1. A belső vár kőkereteinek építése folyamatosan halad, a csonka toronyban lévő liftakna szerkezetépítése és a nyugati oldali belső falszakaszának falazása pedig jó ütemben zajlik. Hamarosan elhelyezik a ramonádokat és megkezdődik a nyugati szárnyban található étterem csillagboltozatos födémjének építése. Az északi oldali palotaszárny tetőszerkezete gyártás alatt van, heteken belül megindulhat e szerkezet összeállítása is. 
  2. A tornyok közti védőfalak heteken belül elérik eredeti magasságukat.  
  3. A külső vár ikertornyainak lőrésszerű pártázatai készülnek csakúgy, ahogyan az ide vezető csigalépcsők visszaépítése is. Ezekkel a keleti és déli kortinafalak (bástyák közti védőfalak) a közeljövőben elnyerhetik eredeti magasságukat.

 

 

Ezen túl helyére emelték az Ernye bán torony kő kapukeretét, de a lépcsőházi torony építése is vége felé közeledik. 

A külső konyha tetőszerkezete megkapta a hőszigetelését és tetőfóliákat is, így szeptemberben elkezdődhet a cserépfedés és a bádogozás, az ikertornyok födémei pedig hamarosan megkapják a feltöltést és a födém teljes rétegrendjét. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában