Díjazták

3 órája

A komposzt volt a középpontban a versenyen

A komposztálás ünnepnapja alkalmából, október 10-én arra buzdítunk minden természetbarátot, hogy figyelmét fordítsa a természet felé. A komposzt ugyanis csakis természetes anyagokból készül.

Szőke Ariadné

Komposzt díjazottak: Kovács Péter és Deli Katalin Fotó: Doszpoly Roland

A HungAIRy Life projekt egy részben Európai Unió által finanszírozott projekt, amelyben számos város önkormányzata részt vesz, például Debrecen, Pécs, Kaposvár, Eger, Budapest, Szolnok, illetve partnertagok is - közöttük található a Miskolci Egyetem és a Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. A Life programban résztvevő partnerek nem minden esetben ugyanazt a feladatot vagy célt tűzik ki, közös tényező a szemléletformálás.

Fotó: Doszpoly Roland - Komposzt növények
Komposzt növényekkel ismerkedik egy gyermek Fotó: Doszpoly Roland

„Minden egyes résztvevő más témát helyez előtérbe. Miskolc tekintetében a komposztálás került a fókuszba, ennek oka elsősorban az, hogy a levegő megfelelő, tiszta minőségéhez leginkább úgy tudunk hozzájárulni, ha a kerti hulladékok égetésének mennyiségét csökkentjük. A projekt keretén belül igyekszünk népszerűsíteni a komposztálás jelentőségét az ingyenes komposztkeret osztásával, és tanácsadási lehetőséggel. A komposztkeret osztására 2026-ig van lehetőség, eddig több mint 1700 keretet adtunk és további 700 darab vár még kiosztásra" – nyilatkozta Hudák Katalin, a HungAIRy projekt ökomenedzsere a boon.hu-nak.

A projekt fő célja a levegő minőségének megőrzése

Itt, Miskolcon úgy valósítják meg, hogy előtérbe kerül a komposztálás. A városban kihelyeztek 60 darab olyan mérőműszert, amely a levegőben lévő nagyon apró porszemcséket méri. „A levegő minősége kiemelten fontos az életünkben, hiszen ha tudjuk, hogy szennyezett vagy nem megfelelő minőségű, akkor nem megyünk ki sétálni vagy éppen futni, kutyát sétáltatni - tudtuk meg Hudák Katalintól. 

Hozzátette, a kerti hulladék egyik természetes felhasználási módja a komposztálás. Az efféle kitelepüléssel, szórólapok terjesztésével próbálják meghozni a kedvét a komposztáláshoz fiataloknak és időseknek egyaránt. Éppen ezért hirdették meg idén a „Kié a legjobb komposzt” című versenyt, amelyre 38 komposztminta érkezett. Ezekbe a komposztmintákba zsázsa magot ültettek és a kikelt növények fejlődése alapján választották ki a legjobb minőségű komposztot. Ennek az akciónak az eredményhirdetését október 10-én tartották meg a Szent István téren. A díjazottak ajándékba egyforma méretű magaságyás keretet kaptak a további sikeres komposztáláshoz.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában