Friss ítélet

2 órája

Cementgyár: vége van. Vége van?

Ítéletet hozott 2024. október 3-án a Miskolci Törvényszék közigazgatási tanácsa a cementgyári ügyként ismert közigazgatási peres eljárásban. Ebből újra az derül ki, hogy új engedélyeztetési eljárásra lenne szükség ahhoz, hogy újranyithasson a cementgyár.

Horváth Imre

Csak teljesen új engedélyek és eljárás esetén nyithatna újra

Fotó: Vajda János

Az előzményi eljárásban a Miskolci Törvényszék 2023. július 14-én hozott ítéletét a Kúria – a felülvizsgálati kérelmet részben alaposnak találva – hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására, új határozat hozatalára utasította a bíróságot, iránymutatást adva a bizonyítás tekintetében. A megismételt, jelen ítélettel lezárult eljárásban a törvényszék az elsőfokú hatóság 2016. szeptember 14-én kelt határozatát – az alap és módosító határozatra is kiterjedő hatállyal – hatályon kívül helyezte a hatóságot új eljárás lefolytatására kötelezve. Így ismét a törvényszék elő került a cementgyár ügye. 

cementgyár
A környéken lakók nem szeretnék ha újra működne a szomszédságukban a cementgyár
Fotó: Vajda János

A megismételt eljárásra a törvényszék előírta az elsőfokú hatóság számára, hogy a perben beszerzett igazságügyi szakértői véleményt érdemben értékelje, és ennek figyelembevétele mellett folytassa le az eljárást, és döntsön az elsőrendű alperesi beavatkozó (HCM 1890 Zrt.) kérelméről. Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek – tájékoztatta portálunkat a Miskolci Törvényszék.

Ez volt a tavalyi ítélet a cementgyár ügyében

Cementgyári ítélet: mintha mi sem történt volna” – írtuk tavaly júliusban, amikor a törvényszékről tudósítottunk a megszületett ítéletről, amely úgy tűnt, pontot tesz a hosszú, érdekes fordulatokat hozó tárgyalássorozat végére, amelyben a cementgyár újranyitása ellen harcoltak a civilek, élükön F. Nagy Zsuzsannával, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnökével. 

A törvényszéknek akkor az engedélyezési eljárás megfelelősége körében kellett döntenie, amelynek keretében csakis különleges szakértelemmel, vagyis megfelelő kompetenciával rendelkező szakértő kirendelésével megválaszolható kérdésekben kellett állást foglalnia. Illetve arra a kérdésre keresték a választ, hogy a cementgyár újranyitásáról, vagy egy új üzem létrehozataláról van-e szó.

A perben kirendelt szakértő az engedély kiadásakor a hatóság részéről vizsgált több szegmens tekintetében, így a hatásterület modellezése, a levegőtisztasági és zajvédelmi mérések, számítások pontossága, összhangja, a határértékek jogszabályoknak való megfelelősége, illetve a modellezés módszertana körében tárt fel hiányosságokat, pontatlanságokat, belső ellentmondásokat.

A törvényszék az aggálymentes szakértői véleményt ítélkezése alapjául elfogadta, és az alperesi hatóság alaphatározatát a módosító határozatra is kiterjedően hatályon kívül helyezte új eljárás lefolytatására utasítás nélkül. Akkor azt írhattuk le: az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.

Ütköztették a szakértői véleményeket

Nos annak valóban nem, ellenben – miközben a kormányhivatal és a Nébih elfogadta a bírósági ítéletet – a cementgyár tulajdonosa felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához. A Kúria – a felülvizsgálati kérelmet részben alaposnak találva – hatályon kívül helyezte az elsőfokon eljárt Miskolci Törvényszék által a 2023. július 14-én hozott ítéletet, és új eljárás lefolytatására, új határozat hozatalára utasította a bíróságot.

  • A Kúria a megismételt eljárásra előírta az elsőfokú bíróságnak, hogy a bizonyítási eljárást a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (régi Pp.) rendelkezéseinek megfelelően kell lefolytatni, és a peres szakvélemény, valamint a magánszakvélemény közötti különbségekből fakadó ellentmondásokat e törvény bizonyítási rendszerének segítségével kell feloldani.
  • Előírta, hogy a megismételt eljárásra is vonatkozik, hogy továbbra is figyelembe kell venni az Európai Unió C-637/18. számú ügyben hozott ítéletében foglaltakat. 
  • Egyebekben a Kúria egyetértett azzal, hogy a létesítésre vonatkozó szabályok szerint kellett elbírálni a kérelmet, így erre vonatkozóan a törvényszék ítélete nem jogszabálysértő.

Már majdnem pont van a végén

Megkeresésünkre F. Nagy Zsuzsanna elmondta, a most lezárt eljárásban erre a Kúria által kért részletes indoklással elvégzett szakértői vélemények ütköztetésére kerülhetett sor. Új szakértőt is felkért a bíróság, de az eredeti szakértőt is meghallgatták, így tehát a szakértői ütköztetés megtörtént, és ennek fényében születhetett meg a Miskolci Törvényszék közigazgatási tanácsának ítélete csütörtökön.

Ennek fényében elmondható, hogy a cementgyári újranyitás esetén teljesen új eljárásra van szükség, új engedélyek beszerzésével, ami ma már a megváltozott jogszabályi környezet, a környezeti direktívák változása miatt nem könnyű feladat. Mivel Miskolc a klímasemlegesség útjára lépett, így nem is érdeke a városnak egy ilyen üzem működése, hiszen a cementgyáraknak az egyik legmagasabb a szén-dioxid-kibocsátása.

Ugyanakkor a környezetvédelmi szakember hozzátette: felülvizsgálati kérelmet a jelenlegi bírósági ítélet ellen is lehet benyújtani hatvan napig. Azonban nem sok értelme lenne, hiszen a korábban a Kúria által előírtak szerint folytatták le ezt az eljárást.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában