Interjú Csöbör Katalin országgyűlési képviselővel

2 órája

„Célom, hogy Miskolcból menő várost csináljunk”

Az eddig elvégzett munkáról és körzetét érintő terveiről is beszélgettünk Miskolc és térsége országgyűlési képviselőjével. Csöbör Katalin kiemelte, hogy fontos számára a helyi ügyek képviselete.

Ujlaki Attila

Fotó: Ujlaki Attila

Ma a politikában az számít, hogy ki mennyire képviseli az emberek érdekeit és ezért mennyit dolgozik – vallja Csöbör Katalin, térségünk országgyűlési képviselője. Rámutat: az új polgármester, Tóth-Szántai József személye és a képviselőtestület összetétele jó lehetőséget jelent a vármegyeszékhelynek. Az egységes politikai támogatással megszűnik a sok belső feszültség, ami rengeteg energiát vont el a város eddigi fejlődésétől. 

Csöbör Katalin
Csöbör Katalin: „Célom, hogy Miskolcból menő várost csináljunk” Fotó: MW

Csöbör Katalin az emberekért dolgozik

Az ön körzete félig Miskolc - például az Avas és a Selyemrét -, részben borsodi települések. Ezek nem kimondottan a Fidesz bástyái, ön mégis 14 éve minden választást megnyert. Minek tudja be a sikerét? 

Hogy a választók miért tisztelnek meg a bizalmukkal, azt tőlük kell megkérdezni. Annyit tudok tenni, hogy a helyi ügyeket képviselem az országos politikai térben. Az a tapasztalatom, hogy nagyon sokat kell dolgozni azért, hogy a helyi fejlesztések megvalósuljanak. Elmúlt az a világ, amikor az embereket a nagy ideológiai kérdések foglalkoztatták. Ma a politikában az számít, hogy ki mennyire képviseli az emberek érdekeit és ezért mennyit dolgozik.

Milyen fejlesztésekért harcolt? 

2010-ben a gátépítéssel és a Miskolcot elkerülő útfejlesztéssel kezdődött. Aztán jött a Miskolc-Kassa autópálya, az Y-híd, a repülőtér, hogy csak a fontosabbakat említsem.

Mi a jelentősége, hogy lesz repülőtere Miskolcnak? 

Több lelkes, önfeláldozó szakemberrel régóta dolgozunk azért, hogy újra legyen repterünk. Nemcsak a sportrepülők és ejtőernyősök részéről van igény egy miskolci repülőtérre, tehát nem csak sportértéke van, de az önkéntes tartalékosok képzésében is jelentős szerepe lehet a régi-új létesítménynek. Azaz országvédelmi, nemzetbiztonsági célokat is szolgál. Sőt, ha sikerül a kifutópályát alkalmassá tenni, akkor egy idő után business kisgépeket is fogadhat Miskolc repülőtere, aminek a nemzetközi gazdasági életben nagy jelentősége lehet, és a város presztízsét is emeli.

Jelentős fejlesztések

A nagy fejlesztések valóban fontosak, de ezek kitöltik a képviselői tevékenységét? 

Ezeken felül napi szinten a képviselői munka lényege, hogy az emberek igényeit, az infrastrukturális, intézményi és egyéb közéleti fejlesztések megvalósulását segítsük, vagy adott esetben kiharcoljuk. Minden település szeretne fejlesztéseket, de a rendelkezésre álló források korlátozottak. Ezért van nagy jelentősége, hogy az adott körzet országgyűlési képviselője mennyire áll ki a körzete érdekei mellett, és mennyi energiát fordít arra, hogy a lehető legtöbb forráshoz jussanak a hozzá tartozó települések.

Ha már a forrásoknál tartunk: egyre több nagyvállalat kerül állami kézbe. Ez miért fontos? 

Rendkívüli jelentősége van, hogy az ország működése szempontjából fontos cégek magyar tulajdonban legyenek, és ne idegen érdekeket szolgáljanak, valamint, hogy ne vigyék ki a profitot az országból. A hétköznapi életben végig sem gondoljuk, mit jelent az, hogy az ország villanykapcsolója nem volt magyar kézben! Milyen kockázatot jelentett, hogy a víz- és csatornaszolgáltatás német és francia cégek profitérdekei szerint működtek? Milyen eszköze lenne a kormánynak, ha a távközlési cégek bojkottálnák a szolgáltatást? Ezért kellett visszavenni magyar kézbe előbb a közszolgáltatásokat és utána a többi stratégiai céget, így a repteret és a telekommunikációt is. Amikor kinyitjuk a csapot, felkapcsoljuk a villanyt, vagy felhívjuk a szüleinket, nem mindegy, hogy a szolgáltatást a magyar kormány garantálja, vagy a külföldi befektetők!

Ön a külügyi bizottság tagja és többször felszólalt Strasbourgban. Hogyan egyeztethető össze a helyi ügyek képviselete a nemzetközi politikai térrel? 

A külügyminiszter kiváló munkáján túl Magyarország nemzetközi térben elfoglalt pozíciójának formálása, kapcsolatrendszerének bővítése sokunk feladata. Már tíz éve, hogy tagja vagyok a Parlament külügyi, az Európai Ügyek Bizottságának. Számos diplomáciai kiküldetésben veszek részt. Vezetem a Magyar-Francia Baráti Tagozatot, ápolom kapcsolatainkat a frankofón, tehát francia nyelvet használó országokkal. A kiterjedt kapcsolatrendszert többször sikerült közvetlenül Borsod hasznára is fordítanom.

Miskolc menő város lesz

Mit hozhat a megyeszékhelynek, hogy a Fidesz-KDNP győzött a helyhatósági választáson? 

Az önkormányzati választás Miskolcon jelentős sikert hozott a Fidesznek. Az új polgármester, Tóth-Szántai József személye és a képviselőtestület összetétele jó lehetőséget jelent a vármegyeszékhelynek. Az egységes politikai támogatással megszűnik a sok belső feszültség, ami rengeteg energiát vont el a város eddigi fejlődésétől.

Mit tud ehhez hozzátenni ön? 

Azt ígérem - ahogy pártpolitikától függetlenül eddig is tettem -, hogy mindent megteszek a város és a környező települések fejlesztéséért. Abban bízom, hogy a kormányzattal együttműködő várossal még több forrást, lehetőséget tudok a fejlődés szolgálatába állítani.

Akkor számíthatunk a közbiztonság és a közösségi közlekedés javulására? 

Igen. Ezek mindenképpen alapvető céljai az elkövetkező évek munkájának. Most lesz lehetőségünk, hogy akár a Selyemréten kialakult áldatlan állapotokon, akár a közösségi közlekedésen, a közbiztonságon, vagy akár az úthálózaton javítsunk. Mindent meg fogok tenni, hogy ezekben és számtalan más kérdésben az önkormányzat a lehető legnagyobb támogatásban részesüljön. Célom, hogy Miskolcból menő várost csináljunk: együtt, közösen!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában