boon.hu video

2 órája

A magyaros konyha sosem megy ki a divatból

Felkerestünk egy miskolci konyhát, akik hosszú évek óta kiszolgálják a miskolci lakosokat, hogy mit tapasztalnak, mire van igénye a vendégkörüknek. Az október 16-i élelmezési világnap rávilágít arra, hogy míg hazánkban és a fejlett országokban hatalmas az élelmiszer-pazarlás, a világ más tájain komoly élelmezési gondok merülnek fel.

Gárdonyi Edina

Vonga András konyhafőnöknél jártunk az élelmezési világnap alkalmából.

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Október 16-a az élelmezési világnap, ami az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kezdeményezése. Célja, hogy felhívja a figyelmet a globális élelmezési problémákra és az élelmiszerpazarlás-elleni küzdelemre. Magyar vonatkozása is van, hiszen a világnap ötlete Romány Pál magyar mezőgazdasági minisztertől származik, aki a FAO 1979-es római konferenciáján javasolta a kezdeményezést. Az élelmezési világnap alkalmából felkerestük a miskolci Bisztrógyár nevű helyet, hogy meséljenek szokásaikról, tapasztalataikról, vendégkörükről.

élelmezési világnap, Vonga András. konyha, konyhafőnök
Vonga András konyhafőnöknél jártunk az élelmezési világnap alkalmából.
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az élelmezési világnap kapcsán is ragaszkodnak a klasszikus ízekhez

A Bisztrógyár konyhafőnöke és tulajdonosa Vonga András, már 59 éve dolgozik szakácsként, és a klasszikus magyar konyha képviselője:

Menüzünk, megpróbálunk magyarosan főzni. Én már idősebb szakács vagyok, 1966-tól dolgozom a szakmában és még mindig azok szerint az elvek szerint főzők, amiket tanultam sok évtizede. A mi vendégkörünk – főleg munkásemberek és az idősebb korosztály – a magyaros, szaftos, laktató ételeket igényli. András tapasztalata szerint sokan azért szeretik a hozzájuk hasonló helyeket, mert otthon egy főre nehéz olcsón és gyorsan főzni. Ha valaki egyedül él, megunja, ha napokon át ugyanazt az ételt eszi, így nincs maradék és változatosan étkezhetnek.

A szakács azt is elmondta portálunknak, hogy az idősebb korosztály és az egyedül élők különösen szeretik ezt a menüket, mert olcsóbb és kevésbé pazarló, mintha otthon főznének. A klasszikus magyar fogások, mint a kolbászos rakott burgonya vagy a bakonyi sertésszelet tésztával a legnagyobb kedvencek.

Sertésborda dubary-módra, ahogyan Vonga András készíti

Amikor a helyszínen voltunk, a konyhafőnök sertésbordát készített dubary-módra, ami szintén egy nagy népszerűségnek örvendő étel a kínálatukból.

élelmezési világnap, Vonga András
Vonga András sertésbordát készített dubary-módra.
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó
  • Az étel alapja natúr sertéskaraj, amelyre karfiol és sonka került, majd az egészet besamel mártással öntötte nyakon, végül reszelt sajttal koronázta meg, mielőtt a sütőbe tette. 
  • A besamel szószba kockára vágott sonkát is kevert, ami egy kicsit sósabb, füstös ízt ad az ételnek. 
  • A konyhájukban figyelnek arra, hogy elkerüljék a pazarlást, így a karfiolt például másodlevesben párolta, így annak is mélyebb íze lesz és a másodleves is fel lett használva.

A konyhafőnök szerint nehéz egyszerre olcsón, egészségesen és magyarosan főzni. A magyaros ízek megőrzését szem előtt tartva készíti el a menüt, és minden tőle telhetőt megtesz, hogy az ételei ne csak finomak, hanem táplálóak és megfizethetők is legyenek. Egy hétre előre tervezi a menüt, amin visszatérő kedvencek a szaftosabb ételek tésztával, galuskával, a kolbászos rakott burgonya, vagy bakonyi sertésszelet tésztával.

Van megoldás az ételpazarlás ellen?

Na de mit tehetünk otthon az élelmiszer-pazarlás ellen? Hazánkban évente 62 kg-ra emelkedett az átlagos fejenkénti kidobott étel mennyisége. Az élelmiszerpazarlás több mint nyolcvan százaléka az otthon főzött készételekből származik. Azért, hogy ezek az ételek ne a kukában végezzék, számos kezdeményezés jött létre, az egyik a kazincbarcikai születésű Szabados Kingához köthető, aki 2021-ben hozta létre szülővárosában, Kazincbarcikán az első Ételmentő – Ne etesd a szemetest Facebook-csoportot. Az ételmentés ötletét Hollandiából merítette, ahol jelenleg is él. Szabó Tímeával együtt már országszerte 23 csoportot működtetnek, többek között Miskolcon is. Ezek a csoportok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a háztartásokban megmaradt, de még fogyasztható élelmiszereket ingyen felajánljuk másoknak.

Általában marad meg főtt étel vasárnapról. Így hétfői-keddi napokon (megbeszélés szerint) szívesen odaadnám, hogy ne kerüljön a kukába, más pedig jól lakik belőle. Gyerekeknek is mindig jut egy kis édesség mellé

– olvasható egy felajánlás a csoportban, ami így nagyban hozzájárul az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában