2 órája
Miskolci Termelői Nap: téli ízek, zakuszka és csipkebogyó tea - fotók, videó!
Téli hangulatra kapcsolt a város helyi ízeket felvonultató rendezvénye az Erzsébet téren. A Miskolci Termelői Nap során jellemzően a télhez kapcsolódó ételek és italok kerültek terítékre.
Termelői vásár az Erzsébet téren Fotó: Vajda János
A Miskolci Termelői Nap során olyan „egzotikus” kuriózumok is felbukkantak, mint a zakuszka, a vasbor vagy a tömöráfonyás édességek. Csak úgy tobzódtak egymás mellett a finom kézműves termékek.
Miskolci Termelői Nap vasborral és karácsonyi díszekkel
Hűvös idővel, ennek ellenére hatalmas tömeggel kezdődött vasárnap reggel 9-kor a Miskolci Termelői Nap. A nulla fok körüli hőmérséklet sem szegte kedvét a Miskolcon és környékén élőknek. Rengetegen eljöttek, hogy megkóstolják a friss és finom kézműves termékeket, vagy új különlegességeket keressenek a pavilonok között.
Érezhető volt a vásáron a karácsony lassú közeledése. Több pavilonnál láttam karácsonyi asztali díszeket, szemkápráztatóan szép gyertyákat, amelyek már a karácsonyi hangulat felé egyengették a maguk útját. Korábban itt írtunk arról, milyen egy nyári termelői nap Miskolcon.
A téli ízekre szomjazók megihattak egy forró csipkebogyó teát. A kísérletezőbb kedvűek megízlelhették a vasbor kvintesszenciát, ami készítője szerint különösen jó hatással van a vérszegénységre, a vashiányra, a fáradékonyságra, a keringési elégtelenségre.
Az ízletes sajtok kedvelői is megtalálták a számításukat a termelői vásár kínálatában, például megkóstolhatták a nagy hidegben a kemencében sült fokhagymás sajtot. A termelői vásár mindenkinek tartogatott valamilyen finomságot.
Zakuszka: Erdély kicsit lecsós, krémes finomsága
Fodorné Tóth Krisztina minden termelői vásáron ott van, és nagy lelkesedéssel kínálja a finom kenyérre kenhető krémeket:
„A zakuszka Erdélyben, pontosabban Csomafalván készül egy kis kézműves manufaktúrában. A lényege a paradicsom, a paprika és a hagyma, illetve a padlizsán ízének együttállása. Ezeket kemencében összesütik egymással, és ezt követően különböző ízesítéseket kaphat. Van sima padlizsános zakuszkánk, enyhén csípős változatunk, paszulyos és erdei vargányás, rókagombás is. ”
Fodorné Tóth Krisztina szerint a vásárlók a legjobban a gombás fajtákat szeretik, főleg az erdei vargányás és rókagombás zakuszkát. Ezekhez olyan finom gombákat használnak, amelyek Erdély békés lankáin teremnek. Csípős változatokat azért készítenek a zakuszkából, mert egyre nagyobb lett az igény erre az ízváltozatra.
„Mi a férjemmel úgy szeretjük, hogy vajjal megkenjük a pirítóst, és erre teszünk rá egy kis zakuszkát. Szintén finom, ha valaki tojásrántottára ken egy kis zakuszkát, mert így még jobban kiteljesednek az ízei” – beszélt saját tapasztalataitól Fodorné Tóth Krisztina. Itt még többet olvashatunk arról, mi az a zakuszka.
Békés álmokat ad a pelyvapárna
Dréher Szabolcs Aggtelekről érkezett Miskolc városába, és a pelyvapárnák előnyeiről beszélt:
„A pelyvát a cséplőgép kihantolja. A pelyva kerül a párnákba, amit előtte faggyal és vákuummal jó alaposan kitisztítanak. Keverünk hozzá egy kis levendulát, kakukkfüvet, más gyógynövényeket. Mert ezek segítenek a relaxált állapot elérésében, és így az emberek könnyebben tudnak álomba merülni.”
A tönkölypelyva Dréher Szabolcs szerint remekül megtartja az alakját, a párnában lévő pelyva jól igazodik a nyakhoz. Akár nyolc órán át is jól tartja az alvó fejét, nem fog fájni tőle az ember nyaka.
Tömöráfonya és mentes édességek
A termelői nap Miskolcon valóságos seregszemléje volt az édességeknek. A ragyogó nap narancssárga színeiben pompázó Napsugár szelet keltette fel az érdeklődésemet, amikor megálltam az egyik édességes pavilon előtt.
Jaksa Zsolt Budapestről érkezett. Olyan mentes édességeket kínál a standjánál, amelyek hozzáadott cukor nélkül, csak gyümölcsből készültek.
„Izgalmasan keveredik bennük a sárgabarack, a vörösáfonya a mandula, ami még a paleo étrendbe is belefér. Tömöráfonyás édesség is található nálunk, ami azt jelenti, hogy a vörösáfonyát aszalják, darálják, préselik és az ínyencek kedvéért pár szem kesudiót is tesznek bele” - mesélt az édességről Jaksa Zsolt.
Novemberi Termelői Vásár Miskolcon
Fotók: Vajda JánosNagyon népszerűek náluk a gyümölcssajtok. Ilyen a klasszikus birsalmasajt, de gyümölcssajtot is készítenek feketeáfonyából, feketeribizliből, galagonyából is.
Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.