Utánajártunk

18 órája

Eltűnt tinik nyomában – a közösségi média kétélű fegyver

Az elmúlt hónapokban nagy figyelmet kapott a bükkaranyosi fiatal, Balázs eltűnése és tragikus sorsa, amely az egész országot megrázta. Az eltűnt tinik esetei a közösségi média világában kivétel nélkül nagy port kavarnak. Cikkünkben a közösségi oldalak szerepéről is olvashatnak az eltűnésekkel összefüggésben.

Gárdonyi Edina

A szülők számára fontos figyelni a figyelmeztető jelekre. Ilyenek lehetnek például a viselkedésbeli változások, ingerlékenység, titkolózás, vagy új, befolyásoló baráti kör kialakulása.

Forrás: Shutterstock

Fotó: SynthEx

Bükkaranyos neve gyakran szerepelt a hírekben az elmúlt két hónapban. Egy eltűnt fiatal, Balázs keresése nemcsak a helyi közösséget, hanem az egész országot megmozgatta. Az ő esete sajnos nem egyedi. Cikkünk első részében az eltűnések okait igyekeztük feltárni Simkó Imre rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője segítségével. Ebben a részben a rendőrség lehetőségeiről, feladatairól és a közösségi média szerepéről olvashatnak az eltűnt tinik eseteivel kapcsolatban.

eltűnt tinik
A bükkaranyosi fiút sokan gyászolták, amikor kiderült, nem megy haza többé. Az eltűnt tinik nagy része szerencsére idővel előkerül
Forrás: shutterstock

Az első 48 óra kritikus időszak eltűnt tinik esetében

Simkó Imre elmondta, hogy a rendőrség minden bejelentett eltűnés esetén azonnal megkezdi a keresést, a törvényben rögzített eljárási rendet követve. A cél ilyenkor, hogy az összes rendelkezésre álló eszközzel és információval mozgósítsák az erőforrásokat, és az eltűnt személy nyomára bukkanjanak. 

Az első 24-48 óra döntő jelentőségű, hiszen ekkor még nagyobb eséllyel lehet nyomokat találni, amelyek elvezethetnek az eltűnt személyhez.

 A bűnmegelőzési osztály vezetője így fogalmazott:

ha az első 24-48 órában eredményesen tudunk cselekedni, növeljük az esélyét, hogy a gyermeket épségben megtaláljuk.

Hangsúlyozta, hogy ez az időszak gyors és hatékony beavatkozást igényel, mert az idő múlásával egyre nehezebb nyomon követni a személy mozgását, és nő a kockázata, hogy nem kerül elő időben.

A hatóságok együttműködése elengedhetetlen

Az eltűnések kezelésekor a rendőrség szorosan együttműködik más hatóságokkal, például a gyermekvédelmi intézményekkel és iskolákkal. Ezt a közös munkát segíti a Gyermekvédelmi Police Café kezdeményezés is, ahol a rendőrség és gyermekvédelmi szervezetek közösen dolgoznak megoldásokon, hogy a kiskorúakat fenyegető veszélyeket megelőzzék. 

A gyermekek testi és lelki jólétének biztosítása közös célunk, így az iskolákkal, szociális intézményekkel és a gyermekvédelmi hálózattal karöltve dolgozunk

 – nyilatkozta a rendőr alezredes. 

Indonesia,,Malang,-,September,29,2024,-,A,Child,Uses
A közösségi média sokat segít a keresésben, ugyanakkor használata óvatosságot igényel
Fotó: shutterstock, jack azka

A közösségi média kétélű fegyver

A lakosság és a média bevonása is fontos szerepet játszhat az eltűnt tinédzserek felkutatásában. A közösségi média gyors információterjesztést biztosít, és a közvélemény bevonása nagyobb esélyt ad arra, hogy valaki felismeri az eltűnt személyt, és bejelentést tesz a rendőrségen. Ugyanakkor óvatosságot is igényel, mivel a nyilvánosság egyes esetekben fokozhatja a magánszféra sérülésének kockázatát vagy megzavarhatja a nyomozást. A rendőrség az eltűnt kiskorúak adatait a police.hu weboldalon is közzéteszi, így biztosítva a gyors információterjedést.

Előfordul megoldatlan eset

Az esetek során gyakran megtörténik, hogy a tinédzserek gyorsan visszakerülnek a családjukhoz, de sajnos nem minden eltűnés végződik ilyen szerencsésen. Egyes ügyek akár több éven át is megoldatlanok maradhatnak. A közösségi összefogás azonban számos alkalommal bizonyított már, hiszen nemcsak a lakosok, de a civil szervezetek is szívesen csatlakoznak a keresési munkálatokhoz. A családoknak tanácsos az eltűnés észlelését követően azonnal bejelentést tenni a rendőrségen, ezzel növelve az esélyét annak, hogy a gyermek mihamarabb épségben visszatérjen.

Figyelmeztető jelek és megelőzés

A szülők számára fontos figyelni a figyelmeztető jelekre. Ilyenek lehetnek például a viselkedésbeli változások, ingerlékenység, titkolózás, vagy új, befolyásoló baráti kör kialakulása. Ezek előre jelezhetik, ha egy tinédzser esetleg szökést tervez. Fontos, hogy a szülők támogató légkört teremtsenek, amelyben a gyermek biztonságban érezheti magát, és mer beszélni az érzéseiről. Ha a gyermek és a szülő között erős bizalmi kapcsolat van, az segíthet megelőzni az eltűnést.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában