Fejlesztés

2 órája

Különleges bolttal gazdagodott Háromhuta

Az átadott üzletben olyan termékek is vásárolhatók. A vármegye önkormányzatainak közmunka programja keretében készülnek ugyanis.

Bódisz Attila

Egy különleges boltot, büfét és kávézót magába foglaló épületet avattak Háromhután szerdán. Verbovszki Károly polgármester beszédében ismertette: településüket három, egymástól különálló településrész alkotja, az önkormányzat pedig folyamatosan figyel arra, hogy ezeket egyformán fejlessze. A mostani, az újhutai településrészen létrehozott boltot a Belügyminisztérium közmunka programja segítségével sikerült kialakítani. Ez azonban nem egy hagyományos bolt – emelte ki. 

közmunka
A boltot a Belügyminisztérium közmunka programja segítségével sikerült kialakítani

Az üzletben ugyanis olyan termékeket lehet megvásárolni, amelyek Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye önkormányzatainak közmunka programja keretében készülnek, valamint helyi és környékbeli termelők árucikkei egészítik ki a kínálatot. A polgármester tájékoztatása szerint 16 önkormányzat és 14 termelő termékei találhatók meg a polcokon a perectől kezdve a házi tésztán, mézeken, szörpökön, lekvárokon és kézműves munkákon át egészen a borokig. Az új épület természetesen hagyományos boltként is működik, ahol a mindennapi használati eszközök, élelmiszerek szintén megvásárolhatók. Ez a lehetőség eddig Újhután hiányzott a kínálatból. A felavatott létesítmény mellett egy játszóteret is kialakítottak. Az építkezés egy év alatt zajlott le, az önkormányzat önerőből vásárolta meg az alapot képező, romos parasztházat, amelyet a közmunkaprogram lehetőségeit kihasználva újítottak fel a helyi népi építészet hagyományaihoz igazodva. A polgármester kiemelte, hogy kivitelezői csapatuk évek óta együtt dolgozik, ennek köszönhető a minőségi munka az összes hasonló beruházásukról is visszaköszön.

 

Idegenforgalom mint kitörési pont, amihez a közmunka program is hozzájárul

 

A közmunka program Verbovszki Károly beszámolója szerint 2015-ben vett nagy lendületet, amely előbb több kisebb, majd nagyobb fejlesztésekkel örvendeztette meg a település lakóit, valamint a hozzájuk érkező turistákat. Eddigi legnagyobb beruházásuk a több mint 30 férőhelyes erdei iskola Óhután, valamint a vele szemben található turisztikai központ volt. Az intézmény azóta is komoly népszerűségnek örvend, ami nemcsak a létrehozott munkahelyek megőrzésében játszik szerepet, de bevételt hoz az önkormányzatnak is. Emellett építettek fedett szabadtéri színpadot, amely rendezvényeik lebonyolításához nyújt megfelelő környezetet és nem mellesleg nem kell drága mobil színpadokat bérelniük – jegyezte meg. Ugyancsak hasonló konstrukcióban készült el a középhutai bolt és kávézó, amely 2019 óta működik rentábilisan. A településvezető megemlítette a 2022-ben átadott rendezvénycsűrüket is, amely nemcsak saját programjaikat fogadja be, de rendkívül népszerű esküvői helyszín is lett. Ezek sorába illeszkedik a mostani beruházás. A polgármester kiemelte: vannak még terveik, amelyekhez kérik a kormány további segítségét. Háromhuta egyetlen kitörési pontjának nevezte az idegenforgalmat, amelyhez folyamatosan alakítják ki a szolgáltatásokat. Több létesítményük mosdója például éjjel-nappal használható, amit az évi több tízezer hozzájuk érkező turista használhat.

 

Egy forintból kettőt

 

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője kifejtette: Háromhuta a példa arra, hogy a közmunkaprogram hogyan használható értékteremtésre és érezhető fejlődésre. Az alig több mint száz lakosú településen a helybeliek ötleteikkel és szorgalmukkal csinálnak egy forintból kettőt – mondta a honatya. Kiemelte: minden esztendőben leülnek a polgármesterrel és átbeszélik, milyen beruházásokat és fejlesztéseket tervez az önkormányzat, amikből közösen választják ki azokat, amelyekhez még a nehéz időkben is megfelelő támogatás párosítható. A különböző közmunka programok, valamint a Magyar Falu Program együttesen sokat segített a kistelepülések terveinek a megvalósításában – emelte ki a képviselő. Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár – aki néhány éven belül harmadszor fordult meg a településen - arról beszélt, hogy Háromhuta látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, javarészt a közmunka programoknak köszönhetően. A kiemelkedő sikerhez hozzájárul a település közfoglalkoztatotti csapata, amely évek óta összeszokott módon dolgozik együtt és a tetőfedéstől a burkoláson, a kőműves munkákon át egészen a villamoshálózat és a fűtési rendszer kialakításáig mindent el tudnak végezni. Az idegenforgalmi lehetőséget sok Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei település használja ki jól – jegyezte meg. Háromhután a fejlődést az erdei iskola alapozta meg és a település adottságai is nagyon jók, hiszen gyönyörű természeti környezet veszi körül a falut, a helyi porták takarosak, valamint az üdülőnek használt házakat is nagyon szépen rendben tartják tulajdonosaik – mondta. Ezt erősítik az önkormányzat beruházásai. A helyettes államtitkár hozzáfűzte: szándékaik szerint a jövőben is szeretnék támogatni a hasonló jó kezdeményezéseket, amellyel céljuk, hogy a kistelepülések se legyenek elvágva az ország gazdasági vérkeringésétől – tudta meg a boon.hu.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában