Október 6.

2 órája

Kirívó volt a megtorlás kegyetlensége

Rada János egyetemi adjunktussal beszélgettünk október 6-áról. Az aradi vértanúk kivégzése kegyetlen megtorlás volt.

Répássy Olívia

Az aradi vértanúk és gróf Batthyány Lajos tiszteletére tartott megemlékezés

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolci Egyetemen dolgozó Rada János már tizenkét éve foglalkozik a XIX. század magyar történelmével. Az egyetemi adjunktus azt mondta, korábban, már egyetemista évei alatt kerültek érdeklődése középpontjába a XIX. századi európai történelem egyes fejezetei. Ahogyan ő fogalmazott, ezek után kézenfekvő volt, hogy az általa kedvelt témák hazai, magyar vonatkozásait kezdje el kutatni. Így foglalkozott az októberi kivégzéssel is, ami borzalmas megtorlás volt.

Rada János egyetemi adjunktus beszélt az aradi vértanúk október 6-ai haláláról, ami kegyetlen megtorlás volt
Rada János egyetemi adjunktus beszélt az aradi vértanúk október 6-ai haláláról, ami kegyetlen megtorlás volt (A kép mintegy tízéves) Fotó: Ádám János

Nem a megtorlás volt a legjobb megoldás

Az egyetemi adjunktus szerint elkerülhető lett volna az aradi vértanúk halála. "A szabadságharc elfojtását követő megtorlás mértéke, kegyetlensége kirívó volt, ennélfogva Európa-szerte helytelenítették azt, ami Magyarországon történt. A megtorlás mikéntjéről, mértékéről márpedig emberek döntöttek, akik dönthettek volna másképp is. A kulcsszavak tehát, hogy hogyan lett volna mindez elkerülhető: kegyelem, önmérséklet, több bölcsesség, tehát előrelátóbb gondolkodás" – nyilatkozta Rada János, aki szerint nagy jelentősége volt a kivégzéseknek a magyar történelemben a későbbiekben. "A magyarságot mélyen megrázta a megtorlás, mély sebeket ejtett, amelyek csak lassan gyógyultak. 1867-ben, Ferenc József koronázásakor például az ősi hagyomány szerint emelt koronázási dombra Arad vármegye Világosról küldött földet… Hosszú időbe tellett, amíg a véreskezű gyilkosnak tartott, megvetett ifjú, vagyis I. Ferenc József a magyarok öreg Ferenc Jóskájává, azaz a nemzet elfogadott uralkodójává vált. Természetesen mindkét fél változott az idők folyamán."

Összehasonlítható 56-tal

Érdekelt minket az is, hogy az egyetemi adjunktusnak mi a véleménye arról, hogy a magyar történelmünk során melyik volt hasonló mértékű rémtett, mint az aradi vértanúk kivégzése?

Azt a választ kaptuk, hogy a hosszú magyar históriának sajnos részét képezik az ilyesfajta véres megtorlások s a hasonló, kegyetlen és sötét epizódok. "Ezt természetesen más nemzetek múltjáról is elmondhatjuk, akár fokozottabban is. Magyar vonatkozásban viszont elég csak például az 1956 utáni, úgyszintén kegyetlen megtorlásra gondolni" – idézte fel a kicsivel több mint száz év múlva bekövetkező borzalmakat a szakember.

Óriási értéke van a békének

„És kérdik, egyre többen kérdik / Hebegve, mert végképp nem értik –/ Ők, akik örökségbe kapták –: / Ilyen nagy dolog a Szabadság?” – Márai Sándor Mennyből az angyal című versének szavai csengtek vissza Rada János fülébe, mikor rákérdeztünk, hogy vajon mi lehet a legfőbb üzenete október 6-ának a mai diákság számára. "1956 forradalma kapcsán írta e szavakat a költő, utalva a szabad világ közvéleményének attitűdjeire. Mi szintúgy örökségbe kaptunk számos olyan politikai vívmányt, amelyért a néhai generációk soraiból többeknek az életüket kellett áldozniuk. Ilyen például a nemzeti önrendelkezés, szabadság ügye. Becsüljük meg ezeket az értékeket, és becsüljük meg azt is, ha egy olyan időben élhetünk, amikor nekünk nem kell az életünket kockára tennünk ezekért" – összegzett az egyetemi adjunktus, aki székesfehérváriként szeretett bele Miskolcba, mindenek előtt az egyetem miatt. 2013-ban még a Furmann Dávid-díjat is megkapta. Furmann Dávid (1979-2006) politológus rövid élete alatt számos területen kipróbálta tehetségét, így a Miskolci Egyetemen töltött évei idején tagja volt az egyetemi újság szerkesztőségének is. Az emlékét őrző alapítvány kuratóriuma az egyetemi újságírásban jeleskedők közül választja ki a mindenkori díjazottat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában