Anno

2 órája

Késik a narancs, mikulásra lesz füge. A banánt pedig érlelik

Sok középkorú ember élénk emléke gyermekkorából, hogy mekkora öröm volt, ha banánt, narancsot ehetett. Az akkori helyzetről írt cikket 50 éve az Észak.

Zöldségesnél. Ma már akár az év minden napján vehetünk banánt vagy narancsot.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andriiii

„Ezekben a napokban megjelent a miskolci üzletek kirakataiban a banán. Nem nagy mennyiségben és nem is a legérettebben. Milyen lesz a déligyümölcs-ellátás? Mikor vásárolhatunk narancsot, fügét és datolyát?" – ezekre a kérdésekre kereste a választ 50 évvel ezelőtt, 1974. október 13-án megjelent számában az Észak-Magyarország. A kérdéseket az akkor illetékes hatóságnak, a Borsod-Heves megyei Élelmiszer és Vegyiáru Nagykereskedelmi Vállalat központjának tette fel az újságíró. A válaszból kiderült, hogy hetente 600 mázsa banánt igényeltek, de azt nem kapták meg, egyszerre egy-egy kamion érkezett 150 mázsával, de azt is érlelniük kellett. „A 21 napos tengeri és közúti szállítás miatt teljesen zölden jön az áru. A raktárainkban 20-25 fokos melegben érleljük a banánt, és folyamatosan válogatjuk, hogy ki tudjuk szállítani az üzletekbe" – részletezték. Még hozzáfűzték, ha megkapnák a kért 600 mázsát, akkor az ózdi és a sátoraljaújhelyi raktáraikba is terveztek szállítani belőle érlelésre. Az 50 éve megjelent cikkből kiderült az is, hogy a citrom Olaszországból érkezett, de jóval kevesebb, mint várták, az  is zöld és apró, és sok meg is romlott belőle. Ennek oka az volt, hogy Olaszországban csak október végén kezdődött a szüret, akkorra már javulhat a minőség, írták. A narancs és a füge hiányát az akkori ciprusi és görög politikai helyzettel magyarázták. Fügét és datolyát viszont vártak, az első fügeszállítmányt mikulásra ígérték az üzletekbe. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában