boon.hu video

3 órája

Piaci körkép: őszi gyümölcsök és zöldségek kavalkádja (fotókkal, videóval)

A gyümölcsök közül leginkább a hazai termelői szőlő, a szilva, birsalma a leginkább közkedvelt a miskolci Búza téri piacon. A piaci körkép a zöldségek tekintetében igazi kincsesbányát mutat: kelendő a karfiol, kelkáposzta, lilahagyma.

Szőke Ariadné

Búza téri piac: minden kapható

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Búza téri piacon érdeklődtünk, hogy mennyire kelendőek az őszi termések, a gyümölcsök, zöldségek és ezek milyen árban találhatóak. A piaci körkép során a kereskedőktől megtudtuk, hogy az ősz beálltával és így október elején egyelőre kevesebben vásárolnak- október közepére sokkal több vevőt várnak. A kínálat, ami elénk tárul, színes, friss és üde. A miskolci Búza téri piac kedvencei gyümölcsök tekintetében a termelői szőlő, a körte és a szilva - igazi szezonja van most a szőlőnek. Zöldségek tekintetében az őszi karfiolnak, káposztaféléknek, a gyalult káposztának és a céklának és az almapaprikának van itt a szezonja és többnyire ezek a zöldségek kerülnek bele a vásárló kosárba. A paradicsom, a paprika és a vegyes zöldségek (karalábé, répa, zeller) szintén hatalmas választékban kapható.

 

Piaci körkép
Piaci körkép: őszi gyümölcsök és zöldségek a Búza téri piacon
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Piaci körkép: így alakulnak az árak

A szőlő kilóját 1000-1200 forintért vásárolhatjuk meg, a karfiol és a kelkáposzta kilója 450-600 forintért kapható a Búza téri piacon. Paradicsomhoz attól függően, hogy milyen fajtáról beszélünk – nem mindegy, hogy lucullus vagy hazai fürtös magyar paradicsomot választunk – különböző árfekvésben juthatunk, ára kilónként 600 és 1200 forint között mozog. Paprikát 500-ért is vehetünk, de 1200 forintért is vásárolhatunk. A drágábbik fajtából sajnos kevesebbet vásárolnak a Búza téri piacon.

Birsalmát vásárolna

„Nagyon szeretek itt vásárolni a Búza téri piacon, mindig idény gyümölcsöket szoktam választani, az unokák miatt. Előfordul, hogy a környező faluból hozzák nekem a nénik az árut, de van, hogy itt a csarnokban vásárolok. Most éppen birsalmát keresek, mert annak van itt a szezonja. Az unokáim miatt nagyon sokat befőzök, így ehhez szükséges a jó minőségű alapanyag. Múltkoriban 20 kilogramm barackból főztem be. Ősszel ilyenkor húsz kiló gyalult káposztát szoktam vásárolni, s azt savanyítom. Nagyon szeretem a házi kosztot” - mondta Borbély Ida, aki nyugdíjasként nagyon sokat megfordul a Búza téri piacon.

 

Gyümölcskedvelő fiatalok

Egy fiatal házaspárral is találkoztunk a séta közben és elárulták, hogy mi került a kosarukba: „Banán, alma szilva, főként gyümölcs kedvelők vagyunk, de a finom húsleveshez is most vásároltam meg a leveszöldségeket, például karalábét, zellert, krumplit” - mondta Lipták Evelin fiatal háziasszony a boon.hu-nak.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában