Karrier

2 órája

Női vezető: avagy az ördög Pradát visel?

Manapság a nők karrierépítése teljesen elfogadott folyamat, ennek köszönhetően a hölgyek közül egyre többen töltenek be vezetői pozíciókat. Női vezető: van, akinek kellemes tapasztalatai vannak, de olyan is akad, aki retteg tőlük.

Galambos Eszter

Bartucz Éva írónő egy női vezető

Fotó: Csete Ilona

Női vezető. A két szót kimondva, rögtön felrémlik előttem Meryl Streep ikonikussá vált alakítása Az ördög Pradát visel című filmben, amikor is Miranda Priestlyként, vagyis a divatvilág legnagyobb hatalmú úrnőjeként rettegésben tartotta magazinjának összes dolgozóját. A második gondolatom azonban rögtön a kedves ám sokat sejtető mosolyú Ellie Ewing a Dallas című sorozatból, aki mindig bölcsen a háttérben meghúzódva mozgatta a családi szálakat és irányította férje és fiai által biztos kézzel az üzleti vállalkozást. Felmerül tehát a kérdés, hogy angyalok vagy ördögök a női vezetők, esetleg megtalálható-e a megfelelő egyensúly és az egészséges arányok a női, anyai és vezetői szerepek szövevényes hálójában.

Bartucz Éva írónő női vezető
Bartucz Éva női vezető anyaként is megállja a helyét a munkája mellett

Női vezető több szerepben

Bartucz Éva több cég vezetője immár harmincöt éve, tapasztalatait ezzel kapcsolatban „Nőként vezetőként – utazás a női energiák birodalmában” címmel foglalta össze könyvében. Az írónő mivel korábban szervezet- és vezetői hatékonyság fejlesztéssel is foglalkozott, ötvenöt éves korában úgy döntött, hogy leírja a tapasztalatait harminc év távlatából. A könyv elsősorban arról szól, hogyan tudjuk összeegyeztetni a mindennapokban a női, anyai és vezetői szerepeket.

 

Kedvesnek lenni ér

Az írónő fontosnak tartja, hogy egy anya ne legyen otthon is főnök. Erre Éva fia világított rá, amikor tizennyolc éves korában a következő mondat hagyta el a száját: „Az anyám vagy, nem a főnököm.”

Bartucz Éva hangsúlyozza azonban, hogy sok esetben nagyon nehéz levetkőzni a vezetői szerepet otthon anyaként, hiszen ha a nap nagy részében embereket irányítunk, akkor az beépül a személyiségünkbe. Ilyenkor előfordulhat, hogy sok esetben nem szándékosan utasít vagy irányít a nő, hanem a vezetői stílus a kommunikációban megjelenik akár a nap huszonnégy órájában. Az írónő rávilágít arra, hogy egy nagyon erős vezetői önismeret kialakítása mindenképpen szükséges: ami akár azt is magával hozhatja, hogy rádöbbenünk, attól, hogy kedvesek és visszafogottak vagyunk, nem vagyunk rossz vezetők.

 

Maradjunk meg nőnek

Bartucz Éva azt vallja, hogy ahhoz, hogy nőként a vezetői szférában érvényesülni tudjunk, tízszer pontosabb tudásra van szükségünk, mint a férfiaknak.

A véleménye az, hogy Magyarország jelenleg a női vezetők arányában nagyon jó helyen áll, de azért az ország egyes régióiban még mindig van egy sztereotípia, hogy a vezető, az férfi legyen.

Az is tény, hogy ha egy nő kedves, szép, ápolt és még mellette okos is, az egy olyan fegyver lehet, amivel adott esetben öt-tíz perc alatt el lehet érni azt az eredményt, ami egy felkészült férfi vezetőnek egyórás megbeszélés lenne. A cégvezető azonban hangsúlyozza, hogy itt nem a miniszoknya és a dekoltázs az elsődleges, hanem a tudás, a tájékozottság és az az összhang amit egy nő meg tud teremteni önmagában.

 

Anyaság vagy karrier: választani kell?

Éva nagyon fiatalon lett édesanya, jelenleg már többszörös nagymama. Úgy gondolja, hogy mai eszével, talán másként csinálná. Jobban fókuszálna a karrierépítésre és nem két gyermek mellett szerezte volna meg a három diplomáját. Az élet azonban így is őt igazolta, hiszen fiai sikeresek lettek, mind az üzleti világban, mind a magánéletben.

„Azt gondolom, hogy mindenki saját komfortérzetének megfelelően döntsön a számára megfelelő út mellett. Nagyon örülök annak, hogy a mai fiatalok sokkal tudatosabban élik az életüket. Egy dolgot nem szabad elfelejteni, hogy a biológia egy makacs dolog. Erre nagyon oda kell figyelni, hogy amikor egy nő belekerül a karrierépítéssel járó nagyon jó kis flowba, akkor tudjon magának egyfajta biológiai megálljt parancsolni” - tanácsolja Bartucz Éva a leendő karrierről álmodó női vezetőknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában