Hogy viseli?

3 órája

Óraátállítás: olvasóink szerint teljesen felesleges, ideje lenne eltörölni

Vasárnap hajnalban nyertünk egy órát, azonban többek szerint ez inkább átok, mint áldás. Arról kérdeztük a miskolciakat, mennyire viselte meg őket az óraátállítás, és mit gondolnak a téli időszámítás érkezéséről.

Édes Richárd

Téli időszámítás, már majdnem túl vagyok az első hétköznapon. Ön hogyan élte meg?

Fotó: boon

Egy biztos: nem mindenhol volt zökkenőmentes az óraátállítás Miskolcon.

óraátállítás, Miskolc, miskolci, téli időszámítás
Hollósy András, Miskolc alpolgármestere testmozgással veszi fel a küzdelmet az óraátállítás okozta fáradtsággal
Fotó: Édes Richárd

Egy őszi sétával, testmozgással jobban alkalmazkodik a szervezet

Hollósy András, Miskolc alpolgármestere egyáltalán nem érezte fárasztónak az óraátállítást:

„A munka mellett próbálom a napi rutinomba beiktatni a testmozgást. Ennek és a szép őszi időnek köszönhetően engem egyáltalán nem viselt meg az óraátállítás. Sőt, egy kicsivel többet is lehetett pihenni ezen a hétvégén. A szervezet ehhez is automatikusan alkalmazkodik”.

Az alpolgármester azt javasolta mindenkinek, hogy mozogjon többet ebben a csodás őszi időben. Egy kellemes séta is hozzátesz ahhoz, hogy az egy órás időeltolódást könnyebben el tudjuk viselni.

Itt még többet olvashatunk arról, hogyan hat az egészségre az óraátállítás, és mikor búcsúzhatunk el tőle örökre. Korábban itt írtunk az óraátállítás kezdeteiről. 

"Semmit nem éreztem meg az óraátállításból"

Röviden és tömören így vélekedik a tegnapi téli időszámítás érkezéséről Miskolci Krisztián:

„Nincs szükség erre, ez csak az áramszolgáltatóknak jó. Az sem jellemző, hogy ősszel vagy télen fáradtabb lennék, mint az év más szakaszaiban. Az időjárás nem befolyásolja a fáradtságomat”.

óraátállítás, Miskolc, miskolci, téli időszámítás
Miskolci Krisztián szinte észre sem vette az óraátállítást
Forrás: Édes Richárd

Semmi értelme az óraátállításnak

Csihony Csabáné már alig várja, hogy befejezzék az „óraállítgatást”, mert szerinte a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt összezavarja. Úgy látja, sokat jelent ez az egy óra. Eddig este 6 órakor volt sötét, most meg már 5 órakor lesz:

„Nem látom benne a rációt, hogy mi értelme van. Amennyi áramot nem fogyaszt el az ember reggel, azt elfogyasztja este, igazi spórolásról nem beszélhetünk. Tiszteletben tartaná az ember, ha lenne értelme, de ennek hiányában nagyon nehéz”.

óraátállítás, Miskolc, miskolci, téli időszámítás
Csihony Csabáné szerint ideje lenne eltörölni az órák állítgatását
Forrás: Édes Richárd

Csihony Csabánénak már nagy gyermekei és óvodába készülő unokái vannak. Úgy érzi, valamilyen napirendet kellene az életükbe vinni: most már alig lehet őket este leállítani, nehéz visszaállni a rendes ütemtervre.

Csihony Csabáné tudja, hogy régóta beszélnek az óraátállítás eltörléséről. Mindig azt hallja, hogy most állítják át utoljára a mutatókat, de úgy érzi, ennek sosincs vége.

„Észre sem vettem, hogy óraátállítás volt”

Flekács Péter szerint egyáltalán nincs szükség az óraátállításra, nem is érti, hogy miért csinálják ezt minden egyes évben:

„Semmit nem éreztem az óraátállításból, és megmondom őszintén, nem is tudtam róla. A feleségem mondta, hogy egyébként átállítottuk az órát. De lehet, azért nem éreztem belőle semmit, mert szabadnapos vagyok most hétfőn, és nem kellett dolgozni mennem”.

óraátállítás, miskolci, Miskolc, téli időszámítás
Flekács Péter nem érti, mi szükség az óraátállításra
Fotó: Édes Richárd

Flekács Péter szerint régen talán volt valami értelme az óraátállításnak, viszont manapság ennek már nem látja semmilyen szerepét.

„Ez az óraátállítás teljesen felesleges dolog”

„Már nincs jelentősége, az áramszolgáltatók automatikusan beállítják a világítást. Másrészt ez a huzavona az emberi szervezetnek sem jó” - fejezte ki aggályait az óraátállítással kapcsolatban Abaházi Ildikó - „Mondjuk nekem nincs problémám, mert én remekül tudok aludni, de sok ember panaszkodik erre.”

óraátállítás, Miskolc, miskolci, téli időszámítás
Abaházi Ildikó: "Ettől csak felborul a bioritmusunk"
Fotó: Édes Richárd

Ő már többektől hallotta, hogy az óraátállítástól felborult a szervezetük, a bioritmusuk, és van, aki aludni sem tud rendesen ettől a változástól.

Abaházi Ildikó a legszívesebben megszüntetné az óraátállítást. Jobban szeretné, ha maradna az eredetileg meglévő téli időszámítás, amikor még nem állították össze-vissza az órát.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában