Programajánló

3 órája

Pálinkaverseny: Jön a jubileumi viadal

Megjelenés előtt a XV. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenykiírása. A pálinkaverseny több újításon esik át.

Boon.hu

Munkában a zsűri az idei bírálaton

Forrás: OKE

A 2025. évi Quintessence Pálinkaverseny versenykiírása október közepén jelenik meg. A várható módosításokról, változtatásokról kérdeztük Takács Lászlót, a szervező Ongai Kulturális Egyesület elnökét.

Quintessence Jótékonysági Pálinkaverseny
Takács László, a Quintessence Pálinkaverseny versenyigazgatója, az Ongai Kulturális Egyesület elnöke
Fotó: MW

– A legfontosabb újításunk, hogy egyes gyümölcsfajták esetében bevezetjük a „Quintessence – ... fajta mester” címet. Ehhez az kell, hogy a nevező az adott kategóriában minimum 5 darab fajtatiszta pálinkával nevezzen, például almából Golden, Starking, Mutsu, Idared vagy bármilyen más fajtatiszta almával. A szőlő és törköly három önálló champion és kategória győztes részre oszlik. Ezek a következők: illatos, muskotályos-, direkttermő- és egyéb szőlő – árulta el Takács László, aki kiemelte: 

– Az összetett versenybe kilenc helyett a tíz legmagasabb pontszámot elért minta számítódik bele a következő megkötésekkel: legalább öt különböző kategóriára kötelező terméket beküldeni, alma, bogyósok- gyűjtött erdei vagy vadon termők, kajszibarack, meggy, szilva, vilmoskörte és az illatos, muskotályos szőlő kategóriában. Ezen fentebbi kategóriák legmagasabb pontszámú eredménye kötelezően beszámítandó a meghirdetett nagydíjakért folytatott küzdelembe. A maradékok az ezeken kívüli legmagasabb pontszámú termékek közül kerülnek ki azzal a megkötéssel, hogy főkategóriaként maximum kettő termék eredménye vehető figyelembe. A champion és kategóriagyőztes, illetve a kiemelt champion és kategóriagyőztes díjat elért termékekért plusz pont jár. Kiemelt champion és kategóriagyőztesek közé tartozik: alma, kajszibarack, meggy, szilva, vilmoskörte és az illatos, muskotályos szőlő. Külön kiválasztjuk, illetve értékeljük a legjobb magán- és bérfőzetett párlatot. A nyertes párlatok mellett a 2. és 3. helyezett termékeket is kihirdetjük, díjazzuk, ezek plusz pontokat adnak az összetett versenyeredményekhez. Ez vonatkozik a legjobb kereskedelmi főzdére és a legjobb pálinkára is. 

CM20240217_Quintessence Jótékonysági Pálinkaverseny_HAON (5)
Forrás: MW

A csapatversenynél maradnak a három fős csapatok, de ott is 10 tételt számítunk bele a versenybe (a csapat két tagja egyenként három pálinkával, a harmadik tag négy tétellel nevez). A nevezett tételekből nyolc kötelező kategória, kettő választható. Kötelező terméket kell beküldeni: alma, bogyósok- gyűjtött erdei vagy vadon termők, kajszibarack, meggy, szilva, vilmoskörte, vegyes és az illatos, muskotályos szőlő kategóriába – mondta Takács László. 

Már képzik a pálinkaverseny bírálóit

– Az előbírálatot elhagyjuk, a hozzánk nevezett pálinkák és párlatok minőségi javulása feleslegessé teszi annak további alkalmazását – tudtuk meg Takács Lászlótól, aki arra is kitért, hogy augusztus végén már elkezdték a bíráló zsűritagok felkészítését, továbbképzését Ongán, ami ősszel is tovább folytatódik.

Bővebb rangsorok

A Quintessence 2025-ös rangsorok kiegészülnek az összesített, több éves (2020‒25) rangsorával a következő kategóriákban, a következő bontásban: 

  1. Legjobb kereskedelmi főzdék Quintessence rangsora 2025 és 2020‒25
  2. Legjobb bérfőzetők Quintessence rangsora 2025 és 2020‒25
  3. Legjobb magánfőzők Quintessence rangsora 2025 és 2020‒25
  4. Legjobb csapatok Quintessence rangsora 2025 és 2020‒25
  5. Legjobb bírálók Quintessence rangsora 2025 és 2020‒25
  6. Legjobb bérfőzdék Quintessence rangsora 2025 és 2020‒25 (új elem 2025-től)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában