Kemény hatása van

2 órája

Paprikaspray: veszélyesebb, mint a gázspray?

Az a hír járja, hogy a paprikaspray használatát büntetik, míg a gázsprayét nem. Tényleg ennyire veszélyes lenne a paprikaspray?

Édes Richárd

Megvédhetjük vele magunkat

Fotó: Németh András Péter

Ennek jártunk utána Laskó Tamással, a miskolci Nimród Vadász és Horgászbolt tulajdonosával, aki részletesen bemutatta a paprikaspray kérdésének jogi hátterét.

paprikaspray, gázspray, Miskolc, támadás
Egy hölgynek különösen jól jön a paprikaspray, ha az esti órákban egyedül megy haza
Fotó: safewise.com

Paprikaspray: a kapszaicin miatt veszélyes

Legálisan gázsprayt 20 gramm töltőtömegig lehet magánszemélynek magánál hordania. És van egy szigorú megkötés a hatóanyaggal kapcsolatban, ha kapszaicint tartalmaz.

„A kapszaicin adja a paprika csípősségét, és ennek alapján készítik az eszközt, ami a köznyelvben paprikaspray néven terjedt el. A paprikasprayt nem lehet közterületen magánál hordania az embernek. Szabadon vásárolható, meg lehet venni legálisan. Otthon az ember rendelkezésére állhat, ha megtámadják, de az egyén felelőssége, hogy ezt hol használja. A gázspray viszont mindenhol törvényes”. - hívta fel a figyelmet a jogi problémákra Laskó Tamás. Mert jöhet olyan helyzet, amikor jó, ha van nálunk paprikaspray Miskolcon. 

„A gyártók 90 százalékban paprikasprayt készítenek önvédelmi célból”

A legális, gázos hatóanyagú gázspayt a tapasztalatokból kiindulva gyakorlatilag már alig-alig csinálják, nehéz is hozzájutni. Laskó Tamás szerint a esetek jelentős részében paprikasprayt hordanak magukkal az emberek, ami büntetendő közterületen:

„A 90-es évek végén hoztak egy törvényt ezzel kapcsolatban, és a különösen közveszélyes tételek közé került be a paprika spray. Maradandó károsodást azonban a gázsprayhez hasonlóan ez sem okoz. Valamiért bekerült a törvénybe, és ez azóta így van. A hatóságok azonban a gázspray használatába nem tudnak belekötni, míg a paprikaspray miatt megbüntetik az embert.”

Korábban mi is írtunk egy encsi ügyről, ahol bozótvágó, vascső, gázspray is előkerült. 

Mi történik, ha valakit lefújnak gázsprayvel?

A maróanyag elkezdi csípni az lefújt ember bőrét, főként a szemre és a nyálkahártyára hat. Laskó Tamás hangsúlyozta: ha megtámadják az embert, elsősorban az arcra és fejre felfelé kell fújni, mert így hat legjobban. Ilyenkor az ember nem lát rendesen, könnyezik, folyik az orra, marja a bőrét. Lemosni sem nagyon lehet, és nem biztos, hogy jó, ha még jobban beledörzsöljük a szemünkbe a gázt, ettől csak rosszabb lesz. Teljesen támadásképtelenné teszi az embert. Azonban ezt egyesek jobban bírják, mások kevésbé, mindig az egyén tűrőképességétől függ.

Itt még többet tudhatunk meg a paprikasprayről. 

A részeg támadót is megcsípi a paprika spray

Laskó Tamás szerint az interneten számos tesztet lehet látni a paprikaspray kipróbálásáról:

„Rendszerint ki is mutatják ezekben a videókban, hogy a paprikaspray a leghatásosabb. A hatóanyag miatt ugyanis a paprika spray jobban fáj, fájdalmasabban hat, mint a sima gázspray. De valójában a paprikaspray is gázspray, csak más hatóanyagokkal.

A paprikaspray és a gázspray elsősorban arra való, hogy a fenyegető támadásokat elhárítsa az ember. Miskolc városában – főleg az esti órákban – történhet olyan támadás, amikor használni kell a rendelkezésünkre álló sprayt:

„Kaptam olyan visszajelzést, hogy valaki ittas állapotban belekötött valakibe, akinek a zsebében ott volt a paprikaspray. De amikor támadás történt, a részeg embert is megcsípte a paprikaspray, pedig korábban elterjedt a legenda, hogy illuminált állapotban a paprikaspray erejét kevésbé érzik az emberek. Addig jó, míg nem kell használni egyik gázsprayt sem. 4-5 év a lejárati idejük, és akkor van szerencsénk, ha egyáltalán nem kellett használnunk, és utána dobhatjuk a kukába.”

Laskó Tamás azt ajánlja, hogy támadás után minél hamarabb távozzunk a helyszínről, mikor kivédtünk egy „akciót” a gázspray-el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában