Különdíj

2 órája

Rangos elismerést kapott a vármegyei közgyűlés elnöke

Az aradi vértanúk emléknapján adták át a gróf Batthyány Lajos-díjat, valamint a mártír miniszterelnök feleségéről elnevezett gróf Zichy Antónia-díjat. Az esemény különdíját idén a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka vehette át. A budapesti, Fiumei úti sírkertben tartott ünnepségen bemutatták az aradi vértanúk emlékére kibocsátott emlékérmet is.

Boon.hu

Bánné dr. Gál Boglárka az elismeréssel

Forrás: BAZ Vármegye Önkormányzata

A díjakat a Batthyány család közreműködésével adja át minden évben a Magyar Battyhány Alapítvány. Az 1991-ben létrejött alapítvány legfőbb célja a nemzeti értékek és érdekek, illetve a közös keresztény-kulturális és európai értékek iránt elkötelezett, demokratikus magyar közélet támogatása, ilyen tematikájú közösségi események, társasági élet, illetve tudományos – különösen elemző és kutató – és ismeretterjesztő tevékenység folytatása és támogatása.

 

Ma sem könnyű az út

– A nemzet vértanúi utolsó leheletükig hittek a becsületben, a szabadságban és a jövőben. Hittek a nemzetben és mindenekelőtt Isten irgalmában – hangsúlyozta Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára az elismerések átadóján. Az államtitkár szerint a vértanúk hite bizonyossággá vált, hiszen erős, öntudatos, független, múltját tisztelő és hőseit nem feledő magyar nemzet él ma Európa szívében. Az út nem volt könnyű és ma sem az.

Forrás: B.-A.-Z. Vármegye Önkormányzata

Idén a gróf Batthyány Lajos nevét viselő elismerést Lezsák Sándor József Attila-díjas költő, tanár, politikus kapta. A mártír miniszterelnök feleségéről elnevezett gróf Zichy Antónia-díjat pedig Tímár Böske táncművész, táncpedagógus, a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes egyik alapítója vehette át a nemzeti gyásznapon tartott megemlékezésen. 

Megtisztelő volt átvenni

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke elmondta, hogy az idei év díjazottjai új világot teremtettek munkásságukkal, amelyet a kreatív erő, a kitartás, a tenni akarás és az értékteremtés jellemez. Az alapítvány az ünnepi alkalmon különdíjakat is odaítél. Idén a gróf Zichy Antónia kitüntetés különdíját Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke kapta. 

 Rendkívül hálás és büszke vagyok arra, hogy a gróf Zichy Antónia kitüntetés különdíját idén én kaptam meg. Azért is különösen megtisztelő, mert a magyar nemzet egyik legmegrendítőbb évfordulóján, az első felelős magyar kormány miniszterelnökének sírhelyénél vehettem át a különdíjat 

– mondta az ünnepséget követően Bánné dr. Gál Boglárka.

A vármegyei közgyűlés elnökét Illés Boglárka államtitkár terjesztette fel az elismerésre, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéért végzett munkájáért.

Díjak és pályázat

A Batthyány Alapítvány idén is adományozott posztumusz díjakat: Székely József iskolaigazgató, Urbán Aladár Batthyány-kutató, történész, Vízkelety Mariann jogász, korábbi közigazgatási és igazságügyi államtitkár, valamint Wittner Mária, az 1956-os forradalom szabadságharcosa, politikus, az Országgyűlés egykori tagja részére.

Ebben az évben a Batthyány Alapítvány hagyományteremtő szándékkal indított pályázatot az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint gróf Batthyány Lajos miniszterelnök halálának 175. évfordulója alkalmából felső tagozatos általános iskolásoknak, középiskolásoknak és egyetemistáknak. A pályázat győztesei a díjakat az ünnepségen vehették át, és a jeles alkalmon bemutatták a Batthyány Lajos és a tizenhárom aradi vértanú elnevezésű emlékérmet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában