Anno

2 órája

Rejtélyes karaván a miskolci kórházban

Érdekes jelenségről számol be az Észak-Magyarország 1954-ben, azaz 70 évvel ezelőtt.

A Semmelweis kórház bejárata napjainkban

Fotó: Olvasó

Ne lepődjék meg az a kíváncsi természetű földi halandó, aki reggeli, ebéd, vagy vacsora idején a kerítésen át betekint a Semmelweis kórház fákkal szegélyezett, gyalogösvényckkel tűzdelt udvarára. Az a karaván, amely az említett időpontokban látható, nem a Szaharából jön és nem is a távoli Góbi sivatag felé tart. Ezek az emberek nem büntetésből ítéltettek arra, hogy napjában háromszor karavánosdit játszanak. Nem, a kényszerűség vitte rá őket

 - így írt egy különös jelenségről 1954. október 16-i számában az Észak-Magyarország. A 70 éve született cikk azt mutatta be a furcsa hasonlattal, hogy étkezés idején  a kórház központi konyhája előtt, rudakra akasztották az üstöket, vállukra emelték a nagyfülű fazekakat az ételhordók, és így vitték az elemózsiát a kórtermekbe. Mint a cikk írta, hiába volt a lihegés és futás, az étel, mire a betegekhez jutott, legtöbbször ehetetlenül hideg lett. 

A javítóvállalat volt a hibás?

A cikk szerint a Vegyesipari Javító Vállalat volt a ludas az ügyben.  Két esztendeje (ne feledjük, 1954-ben íródott a cikk) ígérgették a szállítókocsikat, de nem történt semmi. "

A betegek meg csak maradjanak nyugton, ne türelmetlenkedjenek, ráérnek, hiszen egész nap úgyse csinálnak semmit, csak fekszenek. És átkozzák mindazon szállító járműveket, amelyek keréken gurulnak

- így fejezte be a cikket kissé szarkasztikusan az újságíró. Azt nem tudjuk, volt-e foganatja a szavainak, megoldódott-e és mennyi idő múlva a probléma.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában