Vendégségben

3 órája

Mészöly Anna színésszel találkozhattak a hermanos diákok

A Fekete pont főszereplője volt a Herman Ottó Gimnázium vendége. A rendhagyó irodalomóra során a filmben látottakat beszélték meg.

Hajdu Mariann

Mészöly Anna volt a vendége a Herman Ottó Gimnáziumnak

Forrás: HOG

A Miskolci Herman Ottó Gimnázium hat osztályának százhatvan diákja nézte meg a a Fekete pont című magyar filmet. Ezután merült fel Kiss Zoltán magyartanárban, hogy mi lenne, ha meghívná vendégségbe, a gimnáziumba Mészöly Anna színművészt, aki a film főszereplője volt – alakításáért a locarnói filmfesztiválon a legjobb színész díjat kapta –  és aki egyébként a Miskolci Nemzeti Színház tagja. A színész örömmel vállalta a felkérést, így egy rendhagyó irodalomóra segített a diákoknak a látottak feldolgozásában.

rendhagyó irodalomóra
Rendhagyó irodalomóra: Mészöly Anna színművészt Kiss Zoltán tanár faggatta
Forrás: Herman Ottó Gimnázium

Rendhagyó irodalomóra: előtte házi feladat is volt

– Nem akartam, hogy feldolgozatlanok maradjanak a látottak – mondta a boon.hu-nak a tanár. – Korábban az órákon is beszéltünk a filmről, és házi feladatként azt adtam a diákoknak, hogy írjanak kritikát a filmről. Úgy gondolom, nagyon jól sikerültek.
Kiss Zoltán oda is adta Mészöly Annának a dolgozatokat a rendhagyó óra elején, aki amint meglátta azokat, lázba jött, és azonnal tudni akarta, mit gondolnak a gyerekek a filmről.

– A rendhagyó óra elején hagyományos módon én beszélgettem a színésszel, a végén volt lehetőségük a diákoknak is kérdéseket feltenni. Nagyon aktívak voltak – jegyezte meg a magyartanár. – Sok mindenre voltak kíváncsiak. Például hogy hogyan tudta a film ennyire tűpontosan bemutatni az iskolai rendszert, hogy hogyan találta meg a szót Mészöly Anna színészként a diákokkal, és hogy mi történhetett vajon a film szereplőivel, miután véget ér a történet: a film nem zárult megnyugtatólag, több mindent bele lehet gondolni.
– A beszélgetés során így arra is rávilágíthattunk, hogy a jó alkotás elgondolkodtat, a nézőnek kell eldöntenie, hogy hol áll, ő maga milyen döntést hozna – fogalmazott portálunknak a pedagógus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában