Egészség

2 órája

Stroke! Fiatalon sem árt vigyázni

Toplistás vezető halálok Magyarországon, ezért érdemes rá figyelnünk. Stroke: hétköznapi nyelven szélütés vagy gutaütés. Prevencióval sokat tehetünk a betegség megakadályozására, ennek apropóján szervez október 12-én, szombaton ingyenes egészségügyi prevenciós délelőttöt közösen a Rotary Club Miskolc, a Rotary Club Miskolc-Tapolca és a Rotary-Club Miskolci Angyalok a városháza aulájában.

Galambos Eszter

Vitányi Zsuzsanna (Rotary Club Miskolci Angyalok tag), Balogh Beáta (Rotary Club Miskolci Angyalok elnök), Tari Annamária (Rotary Hungary District kormányzó), dr. Fridel Maria (Rotary Club Miskolci Angyalok tag)

Fotó: Rotary

Az akut agyi érkatasztrófa, vagyis a stroke az agyműködés vérellátási zavara által okozott, gyorsan kialakuló tünetegyüttes. Hétköznapi nyelven szélütésnek vagy gutaütésnek is nevezik. A stroke Magyarországon a negyedik vezető halálok, és sajnos egyre fiatalabbakat érint. Még mindig általános az a gondolkodás, hogy ez csak az idősek betegsége, azonban ez nem így van. Akinek magas a vérnyomása és elhízásban szenved, annak gondolnia kell arra, hogy fokozottan veszélyeztetett, legyen fiatal felnőtt, időskorú vagy akár gyermek.

stroke prevenció
A stroke elleni programon a Jegesmedvék sportolóival sétálhatnak a résztvevők Fotó: Ádám János

Stroke: MOST kell a segítség

Balogh Beáta a Rotary Club Miskolci Angyalok szervezetének elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a gyors felismerés azért nagyon fontos, mert egy órán belül meg kell kapnia a betegnek az infúziót ahhoz, hogy ne legyen súlyos maradandó károsodása, esetleg halállal ne végződjön az esemény.

„Be kell vésni az agyunkba, hogy milyen jelei vannak stroke-nak, mert a betegnek fél-egy órán belül kell kezeléshez kell jutnia, ezért fontos, hogy ne a szomszéd nénit hívjuk át, meg az ismerős orvosra várjunk, mert minden perc számít, rögtön kérjünk szakszerű segítséget. 

Azt, hogy miből lehet tudni, hogy stroke-ról van szó, erre egy mozaikszót dolgoztak ki a szakemberek, ez pedig a MOST. Az M betű a mosolyt jelenti, amikor megpróbál mosolyogni, akkor féloldalassá válik, szája lefittyed, az arca aszimmetrikus lesz. Az O betű az oldalgyengeség, amikor a beteg egyik oldalán érzéskiesés, zsibbadás, gyengeség jelentkezik. Az S betű a szavak, a beteg beszéde teljesen érthetetlenné válik, nem találja a szavakat, elkeni őket, nem lehet érteni, amit mond. A T betű a telefont a segítséghívást jelenti, arra hívja fel a figyelmet, hogy minél hamarabb kell cselekedni egy ilyen helyzetben 

 – tette hozzá az elnök.

A technika is segíthet

„Létezik már egy életmentő telefonos app, ami okostelefonra letölthető. Itt szerepelnek a telefon tulajdonosának az adatai, illetve ha valamilyen betegsége van, arról is nyilatkozhat. Ez arra jó, hogyha bármi történik vele, mondjuk, az úton hirtelen rosszul lesz, akkor rögtön értesül erről a mentőszolgálat, illetve a krónikus betegségei alapján rögtön célzottan tudják kezelni és a megfelelő helyre vinni. Az úgynevezett SzívCity program letöltője azt vállalja, hogy ha a közelében valakinek szüksége van segítségre, akkor oda tud sietni, amíg a mentők megérkeznek. Ehhez kapcsolódik szorosan az úgynevezett Hősképzés, ami a jövő évben elsősorban középiskolások számára indul majd és a célja, hogy ők is megtanulják az újraélesztési technikákat és így hatékonyan tudjanak segítséget nyújtani. Mindezeket a szombati programon az Országos Mentőszolgálat képviselői fogják bemutatni részletesebben” – hangsúlyozta Balogh Beáta elnök,

„Megelőzés, felismerés, cselekvés” – címmel rendeznek prevenciós napot

A Rotary Club Miskolc, a Rotary Club Miskolc-Tapolca és a Rotary-Club Miskolci Angyalok ingyenes egészségügyi prevenciós délelőttöt szervez október 12-én, szombaton a városháza aulájában. Az érdeklődőkkel dr. Valikovics Attila, a Miskolci Stroke Centrum vezetője, Varga Sarolta klinikai logopédus és az Országos Mentőszolgálat képviselője osztja meg tudását. A DVTK Jegesmedvék sportolói a résztvevőket egy figyelemfelkeltő sétára hívják, amely szimbolizálja az egészséges életmód és a fizikai aktivitás fontosságát a megelőzésben. Az egyik etap a városházától a Szinva teraszig tart majd, aminek a végén tai chi bemutató várja az érdeklődőket, a fittebbeknek pedig az Avasra egy hosszabb séta lesz, a Gonda pincészetig.

Emellett újraélesztési bemutatóval is készülnek, ahol az érdeklődők elsajátíthatják az alapvető életmentési technikákat. Napközben a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és a Rock’n Roll Forever Band zenél, a prevenciós délelőttöt pedig az Ildi Rider énekesei, Árvai Ildikó és Alföldi Norbert koncertje zárja. Az egészségügyi programhoz kapcsolódva a Magyar Vöröskereszt vármegyei szervezete ingyenes szűréseket végez. A Miskolci Stroke Centrum támogatására adománygyűjtés is lesz. A rendezvény ingyenes és 9 órától 13 óráig tart majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában