Figyelem!

1 órája

Tudja mi történik a szelektíven gyűjtött kartonpapírral?

A lakosság által szelektíven gyűjtött hulladékot a hulladékkezelési társaságok tovább válogatják. A Zöld Völgy megmutatta, mi történik a hullámpapírral, vagy ahogy leginkább ismerjük a kartonpapírokkal a hulladékkezelőnél.

Boon.hu

A hullámpapír is újrahasznosítódik

A Zöld Völgy Nonprofit Kft.-t a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás alapította. A társaság feladata, hogy a környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási alapelveket szem előtt tartva szervezze és ellássa a települési önkormányzatok területén keletkező hulladék kezelését. Ez magában foglalja a hulladék begyűjtését, szelektív hulladék gyűjtését, szállítását, előkezelését, tárolását és ártalmatlanítását.

szelektív hulladék, kartonpapír, hullámpapír
A szelektív hulladék begyűjtés után a hulladékkezelő telepen további szelektálás után.
Forrás: Zöld Völgy Nonprofit Kft.

Szelektív hulladék tovább szelektálva

Sokan talán nem is tudják, hogy a hozzánk beérkező szelektív hulladékot milyen gondossággal válogatják még tíz különböző frakcióra válogatócsarnokunk munkatársai

 – olvasható a Zöld Völgy közösségi oldalán. Posztsorozatukban szeretnék eloszlatni a kételyeket és közelebb hozni a hulladékkezelés folyamatát az érdeklődők számára, bemutatva, milyen típusú szelektív hulladékokat különítenek el. Első bejegyzésük a fenntartható csomagolás egyik alapját, a hullámpapírt mutatja be.

Rendkívül jól újrahasznosítható

A hullámpapír egy speciális kartonféle, amelyet rétegezett papírból készítenek, középen hullámos réteggel. Ennek a kialakításnak köszönhetően könnyű, mégis rendkívül strapabíró, így ideális választás csomagoláshoz. Hullámpapírt leggyakrabban dobozok, tárolóeszközök és védőcsomagolások készítésére használnak. Ez történik a kartonnal, ha a megfelelő hulladékgyűjtő edénybe helyezzük:

Amennyiben ilyen hulladék keletkezik a háztartásban, egyszerűen a szelektív hulladékgyűjtő edénybe kell helyezni, mi pedig a begyűjtés után külön válogatjuk és újrahasznosításra előkészítjük.

A hullámpapír rendkívül jól újrahasznosítható anyag. Szelektív gyűjtés után darálják, majd víz hozzáadásával újra pépesítik, hogy új papírtermékek készülhessenek belőle.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában