Interjú

3 órája

Takáts Tamás: „A következő dalban megörökítek egy miskolci bulit”

A magyar zenei élet legendás alakja szeptember 20-án a Karthagó zenekarral már fellépett a Gárdonyi-parkban, pénteken pedig saját formációjával, a Takáts Tamás Blues Banddel ragadott mikrofont a Gárdonyi Géza Művelődési Ház színpadán.Takáts Tamással a koncert előtt beszélgettünk. A zenész szombaton Sajóörösön is fellépett.

Gárdonyi Edina

Takács Tamás több koncertet is adott vármegyénkben a hétvégén

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az ország egyik legmeghatározóbb énekese, akit a Karthago, a Senator, és az East együttesek frontembereként ismerhetünk, 1990-ben alapította meg saját zenekarát Gál Gábor gitárossal. A Takáts Tamás Dirty Blues Band, amely ma már Takáts Tamás Blues Band néven lép fel, ötvözi az amerikai blues és a magyar rock hagyományait. Karakteres dalaik, a blues mély hangzásvilága és a rock lendülete, valamint Tamás ikonikus hangja és szájharmonikajátéka mind hozzájárulnak zenéjük egyedülálló erejéhez.

takáts tamás_miskolc
Takáts Tamással miskolci koncertje előtt beszélgettünk.
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Körülbelül egy hónapja a Karthagóval járt Miskolcon, most a Takáts Tamás Blues Band lép fel. Mennyire ismeri a várost?

 Nagyon ismerem Miskolcot! A nyolcvanas évek elejétől rendszeresen járunk ide. Elvirágzott tinédzserként kezdtem ide járni, akkor még nagyon erős rockélet folyt. Rendszeresen itt aludtunk Miskolctapolcán vagy Nyíregyházán, a hétvégéket itt töltöttük, körbeturnéztuk a környéket. 

Most is itt töltik a hétvégét? Hiszen ma Miskolcon, szombaton Sajóörösön, a kastélyzenei koncerten lépnek fel.

Igen, itt töltjük az éjszakát. Sokat koncertezünk, mert kezd fejlődni, kivirágozni ismét a rockélet Magyarországon, és azért Miskolc a rock fővárosa. Ahol iparváros volt, ott kemény emberek élnek, és ahol kemény férfiak és vagány nők vannak, ott dübörög a rockzene.

Évtizedek óta a pályán van, rengeteg változás történt közben a zeneiparban. Mi a titka a töretlen népszerűségének?

A titok az, hogy én tudok szűkölködni is. Amikor éppen nem kerestünk jól azzal, hogy zenészek voltunk, én akkor is maradtam zenész. Szegény, lukastalpú zenészként sem választottam más munkát, hanem zenész maradtam. És ha az ember zenész, és Istennek köszönhetően tehetséges zenész, akkor újra eljön az ideje.

Turné és koncertek közben van ideje pihenni? Mi kapcsolja ki?

A semmitevés. Nem csinálok semmit. Marha jó munka a rock’n’roll, mert általában csak hétvégén dolgozok, hét közben pedig otthon takarítok, amíg a feleségem dolgozik, elvégzem a házimunkát. Nagyon házias férfi vagyok, és amíg kisebbek voltak a gyerekeim, neveltem őket. A közhiedelemmel ellentétben a rockzenészek sokat tudnak foglalkozni a gyerekeikkel. Bár hétvégén nem láthattak, de cserébe a mindennapokban többet lehettem velük.

A koncert előtt családias hangulatban vacsoráztak a zenekarral. Mindig sikerül ilyen nyugalomban megérkezni a koncertekre?

Ez teljesen véletlen, van, amikor nincs idő. Én most Nyíregyházán pihentem a feleségemmel, és onnan érkeztünk Miskolcra. Őszöltünk, mert egy rockzenész nem tud nyáron nyaralni, azt el kell felejteni.

Ha már Miskolc, akkor járt már a Barlangfürdőben?

Persze! Ahogy korábban mondtam, a turnék során rendszeresen Miskolctapolcán laktunk, és én a Barlangfürdőben töltöttem a a szabadidőmet. Úszó és vízilabdázó voltam, hatéves koromtól húszéves koromig a margitszigeti uszodában éltem, a víz a lételemem. Ha én olyan helyen vagyok, ahol fürdő vagy strand van, azonnal a vízben vagyok, ha tehetem. A vízben én sokkal jobban érzem magam, mint a szárazföldön, legszívesebben mindig a vízben lennék. Úgyhogy ha Miskolc van, akkor Miskolctapolca és Barlangfürdő minden alkalommal, remélem minél hamarabb újra!

Készülnek-e új dalok, mire számíthat a közönség?

Kicsit túloztam a semmittevéssel, mert hét közben mindig átjár hozzám a Gál Gabi, a gitáros, és csináljuk az új számokat. Most is itt van nálam a tablet, a zenék készen vannak, már csak a szövegeket kell megírni. Az a legnehezebb, mert mindig az jut eszembe, hogy már mindent megírtak, miről írjak? Majd meglátjuk, a bluesba minden belefér. Akár Miskolc is, megígérem, hogy az új dalok valamelyikébe belefűzök valami miskolci bulit.
 

Rengeteg miskolci kaland volt, de azokról nem beszélhetek

 – mondta nevetve a beszélgetés végén Takáts Tamás.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában