Utcaszínház

2 órája

TeatRom fesztivál: különleges művek a Csereháton

Az idén is eljut az utcaszínház a Cserehátra. A Teatrom fesztivál őt településen várta és várja még programokkal az érdeklődőket.

Egész napos összművészeti rendezvényt tartottak „TeatRom Fesztivál” címmel a Lyukóvölgyi Közösségi Házban tavaly.

Fotó: Bujdos Tibor

Elkezdődött a Teatrom fesztivál vármegyénkben, tudtuk meg Simon Balázs rendezőtől, az Utcaszínházi Alkotóközösség  egyik alapítójától. Két európai program segítségével különleges művek és előadók jutnak el a Cserehát településeire néhány nap alatt. Az öt település, ahol színházi előadások és programok várják az érdeklődőket idén: Alsóvadász (itt október mér 4-én jártak), Homrogdon október 6-án volt a program, Borsodbótán október 9-én lesznek a programok, Szendrőládon október 10-én, Sajókazán pedig október 11-én várják az érdeklődőket.

Teatrom
TeatRom fesztivál: Simon Balázs, a fesztivált szervező Utcaszínházi Alkotóközösség egyik vezetője
Fotó: boon

Teatrom fesztivál: művészet roma gyerekeknek

A TeatRom fesztivált szervező Utcaszínházi Alkotóközösség másfél évtizede dolgozik azon, hogy az észak-magyarországi régió egyik legszegényebb területén, a Csereháton figyelmet szenteljen és teremtsen az ott élő roma gyerekek számára, Simon Balázs rendezővel korábban több interjú is megjelent a témában a boon.hu-n. A színház mint sajátos kommunikációs nyelv segít itt a fiatalok énképének formálásában, az önkifejezés fontosságának felismerésében, az önmegvalósításhoz vezető utak megtalálásban. Az UtcaSzAK színházi nevelési programja az egyén és a közösség szempontjából is sok irányba nyit, sok irányba hat, aminek fontos hozadéka immár két szakmai rendezvény is, amelyek többek között a kifelé nyitást is szolgálják, fogalmaznak honlapjukon a fesztiválól a szervezők.

Nemzetközi fesztivál

2016-ban indult a térség településein szervezett Made in Gypsistan elnevezésű nemzetközi fesztivál, amely többek között a "szem elé kerülést”, a bemutatkozási lehetőséget kínálta a programokban résztvevőknek – fotóikkal, kisfilmjeikkel, színházi előadásaikkal mutatkozhattak be. 2020-tól pedig TeatRom néven tovább szélesedett a rendezvénysorozat: a színházpedagógiai programokban résztvevők bemutatóihoz társultak a professzionális alkotók produkciói. Ez a bővítés egyszerre adott inspirációt a fiataloknak, és felkeltette, fokozta a külső érdeklődést a rendezvény iránt.

 

Magas színvonalú művek

A fesztivál szándéka szerint lehetőséget ad arra, hogy a közösségek magas színvonalú művekkel és kiemelkedő művészekkel találkozzanak, és átéljék az egyetemes és a roma kultúra különleges értékeit, egyedi létjogosultságát Európa kultúráinak sorában. A TeatRom programja így szolgálja a roma színház formálódását, fejlődését is, fogalmaztak a szervezők. mint írják: az idei programok során - amely a honlap szerint minimális pénzből valósult meg mégis igen gazdag lett - négy programelemből tevődik össze.

  • 15:00- Művészei műhely gyerekeknek. Ennek során akrobatika, gólyaláb, zsonglőr játék, hangszeres és színházi gyakorlatok, workshopok várják  a résztvevőket. 
  • 16:00- Pantomix címen Méhes Csaba előadása következik. A könnyű humorú jelenetek a komikum klasszikus alaphelyzeteire építkeznek. A néző mindjárt a program legelején különböző közönségjátékok, improvizációk révén résztvevőjévé, aktív szereplőjévé válik a cselekménynek.
  • 17:00- Made in Gypystan! (Ki mit tud?! – tehetségkutató) Egy “Ki mit tud?!” színpadi verseny-sorozat, melyen kis csoportok és egyéni produkciók indulhatnak. Az öt településen helyezést elért 3-3 produkció hivatalos Budapestre, ahol október tizenkettedikén, a Józsefváros egy központi terében a legjobb produkciók mutatkoznak be. A Made in Gypsistan gála a Kálvária téren, az Antagon színház által felállított színpadon október 12-én 17 órakor lesz
  • 18:00- Hamu - a frankfurti Antagon Theater AKTion előadása: ezzel zárul a program. Az ASHES egy fontos üzenetet közvetít: a világunk változik, a jövő bizonytalan és egyre inkább ráébredünk, hogy a régi, “nagyobb, jobb, gyorsabb” életmód már nem működik. A klímaváltozás és a háborúk valósága arra késztet minket, hogy újragondoljuk, mi igazán fontos az életben. A darab azt kérdezi: amikor minden hamuvá válik, mi marad meg a kultúránkból?

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában