Új szabály

2 órája

A visszaváltható palack guberálása lopásnak minősül

Egyre többen élnek abból, hogy a szemetesbe dobott, visszaváltható palackokat összegyűjtik, majd nagy tételben visszaváltják. Ez azonban szabálysértésnek minősül, és igencsak komoly összegű bírsággal járhat. Akár 65 ezres bírságot is kaphatnak a visszaváltható palackokat guberálók.

Szőke Ariadné

Már 2011-től tilos a guberálás Fotó: Móricz Simon

A visszaváltható palackokkal több alkalommal foglalkozott a boon.hu portál. Egyre több rászoruló guberál visszaváltható italos csomagolásokat a szelektív kukákban, a legtöbben azonban nem tudják, hogy ezzel szabálysértést követnek el. Miközben maximum pár ezer forintot tudnak így alkalmanként összegyűjteni, akár 65 ezer forintra is megbüntethetik őket. 

visszaváltható palack
A visszaváltható palack guberálása lopásnak minősül

Egyre több hírportál foglalkozik ezzel a témával, így a visszaváltható palackok guberálása többek közt nemcsak Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyénkben okoz gondot, hanem Szegeden, Debrecenben és Budapesten is. 

A visszaváltható palack nagy bevételt hozhat, de szabálytalan

A Dívány.hu hírportál oldalán tájékozódhatunk arra vonatkozóan, hogy a flakonozásnak is nevezett megélhetési forma sok kérdést felvet. A portálnak az Országos Rendőr-főkapitányság nyilatkozott

"A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába nem kerül" - válaszolt az Országos Rendőr-Főkapitányság, hozzátéve azt, hogy a szemét onnantól kezdve azé, aki majd elszállítja a kukákból, annak ellenére is, hogy a szemetesek nem magánterületen vannak. Tehát a közterületen kihelyezett gyűjtőedénybe dobott visszaváltható palack nem egy gazdátlan tárgy, amit bárki összeszedhet és visszaválthat.

"Ennek megfelelően amennyiben a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul" – áll az Országos Rendőr-főkapitányság válaszában. 

A visszaváltható palack gyűjtögetése tehát szabálysértés és az intézkedő rendőr helyszíni bírságot szabhat ki érte. Ennek összege 6500 forinttól 65 000 forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 90 000 forintig terjedhet. Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 500 forint. A tulajdon elleni szabálysértés ráadásul elzárással is büntethető szabálysértés, ezért a bíróság elzárás, pénzbírság vagy közmunka büntetést alkalmazhat. 

Kérdés persze, hogy ez a fenyegetettség elriasztja-e a megélhetési visszaváltókat. Aligha életszerű, hogy a guberálóknál van akár 6.500 forint. A tetten ért kukázókra kirótt bírságok már a 90-es években is behajthatatlannak bizonyultak. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában