2 órája
Mindenszentek: tudja, melyik koszorú jött nagy divatba Miskolcon?
Az évek során változnak a trendek, azonban van egy állandó elem a mindenszentek és a halottak napja idején: a koszorú. Manapság egyre jobban előtérbe került egy koszorú fajta, ami környezetkímélő, és trendi a miskolci vásárlók körében.
Koszorúkínálat a piacon
Fotó: MW
A Demeter Virágüzlet alapítóját, Demeterné Takács Ildikót kérdeztük a modern „koszorútrendekről”.
Koszorú és krizantém: ma is nagyon keresik őket
Demeterné Takács Ildikó az évek hosszú sora alatt észrevette, hogy régebben az emberek sokkal korábban kezdték el vásárolni, megnézni, gyűjtögetni a koszorúkat. Azóta egy kicsit változtak a szokások mindenszentek és halottak napja idején:
„Talán még az idősebbek tartják azt a régi szokást, hogy szeretik hamarabb megvenni ilyenkor a virágokat és a száraz virágos koszorúkat. A fiatalok ezzel szemben inkább „ad hoc”, a pillanatnyi benyomásaik alapján vásárolnak, gyakran közvetlenül mindenszentek előtt.”
A koszorúkon kívül mindenszentek idején igen népszerű az idősebb vásárlók körében a krizantém valamennyi fajtája. Az utánuk következő nemzedék Demeterné Takács Ildikó szerint már jobban elfogadja a mindenféle színben elérhető pók krizantémokat, amelyek kis póklábakkal rendelkeznek. Mert a koszorú virágok kiszemelése szintén lényeges szempont.
Koszorú választásakor a szakember szerint a legfontosabb az igény felmérése:
„Az, hogy mi az elképzelés a koszorúról, és kinek visszük. Aztán jöhet az alap kiválasztása, ami állhat szalmából, mohából vagy más anyagból, amire éppen szükségünk van. Majd a kiszemelt koszorúhoz kell megtalálni a megfelelő színű dekorációt attól függően, hogy vidámabbat, szolidabbat szeretnénk, esetleg egy ünnepibb hangulatút.”
Divatba jöttek a környezetet kímélő mohakoszorúk
A virágüzlet visszatérő vásárlói nagyon szeretik az élővirágból készült koszorúkat. Ami azt is magával hozza, hogy mindig a mindenszentek előtti utolsó két-három napban várható van az „őrület”, a tömeges vásárlóinvázió. Előtte jönnek a száraz virágos koszorúk rajongói, amiket javarészt termésekből készítenek.
„Már korábban is divatba jöttek a moha alapú koszorúk. Azonban a gyönyörű márványsírokhoz járó vásárlók körében egy kicsit veszített a népszerűségéből a mohakoszorú, mert többek szerint „megfogja” a sírt. Mi azt szoktuk javasolni, hogy tegyenek alá egy celofánt vagy egy nejlont, és akkor kiküszöbölhető ez a probléma, a sírnak semmi baja nem lesz.”
Sokan most is nagyon szeretik és keresik a moha alapú szív és kereszt alakú modernebb koszorúkat. Demeterné Takács Ildikó meglátása szerint ezeket most nagyon trendinek találják az emberek. Előny, hogy nem kell hozzá sok díszítés, legfeljebb egy kis száraz virág, esetleg egy kis kövirózsa, és mégis kellemes, szép a sírokon. Ha mindenszentek idején körülnézünk a temetőben, akkor láthatjuk, milyen sok a változatos és szép virág a koszorúk összetételében.
A virágüzlet tulajdonosának tapasztalata szerint az emberek rengeteg műanyag dekorációt visznek a temetőbe, a moha viszont lebomlik és nem szennyezzük vele a környezetet. Ezért javasolja gyakran a vásárlóknak, hogy vigyenek a sírokra szalma vagy moha alapú koszorút. A koszorú tűzveszélyes is lehet, itt írtunk erről. Itt pedig azt láthatjuk, hogyan készítsünk otthon koszorút.
Milyen koszorút ajánlanak az üzletbe betérő vásárlóknak?
Demeterné Takács Ildikó mindig megkérdezi, hogy az érdeklődő milyen gyakran jár ki a temetőbe. Sokan előre megrendelik, pontosan rögzítik, mire van szükségük, ki is kell neki szállítani, jó előre készülnek. Viszont olyan vásárlók is vannak, akik évente legfeljebb egyszer jutnak ki a temetőbe. Nekik nem biztos, hogy élő virágból érdemes koszorút választani, inkább a száraz termésekből, virágokból álló a megfelelő számukra, mert az megmaradhat addig, amíg legközelebb meglátogatják a sírokat.
A temetőbe rendszeresen járóknak inkább élő virágot és ilyen alapú koszorút szoktak ajánlani, ami szép, üde és friss, akik gyakran járnak, jobban tudják cserélni a sírokon a virágot.
Piaci körkép 10.29.
Fotók: Mogyorósi Zsolt PipóPiaci körkép halottak napjára
Fotók: Vajda János