Helyi közélet

2014.06.10. 14:46

A tállyai Mailloth-kastély életre kel

Tállya - A kastély a Mailloth bárói család lakhelye volt egykor. A kastély építésének pontos ideje nem tisztázott, de többen valamikor az 1720-as évekre teszik. Az épület barokk stílusban épült, és a 19. században többször bővítették és átalakították.

Tállya - A kastély a Mailloth bárói család lakhelye volt egykor. A kastély építésének pontos ideje nem tisztázott, de többen valamikor az 1720-as évekre teszik. Az épület barokk stílusban épült, és a 19. században többször bővítették és átalakították.Mailloth báró a kastélyban számos értékes és érdekes régiséget gyűjtött össze. A gyűjteményében megtalálható volt három márvány medalion, egy értékes Mittelmann-kazetta, acélmetszet gyűjtemény, valamint több rézkarc és akvatinta is. Ezeknek a kastély egykor mint kiállítótér is otthont adott. Sajnos mára ezek a tárgyak eltűntek, de a kastély mint kiállítási és alkotási helyszín továbbélt a későbbi korokban is. A ‘90-es években a Mailloth-kastély a Tállyán évente megrendezett Közép-Európai Művésztelep alkotóinak adott otthont. Az épület állandó kiállítása az akkor születetett munkákat mutatja be. A kastély a Lavotta János emlékszobának is otthont ad. Sajnos a kastély évek óta nincs használva, a kiállítások pedig zárva tartanak.

A Mailloth-kastély életre kel

Tállyán az utóbbi időben ide érkező emberek és a velük együttműködő helyi családok összefogásával egy új, összetartó közösség kezd kialakulni. Ennek eredményeként megalakult a Tállyáért Egyesület, melynek egyik célja a Maillothkastély megnyitása, felújítása és életre keltése. Elkezdődött az épület rendbetétele, felkészítése a megnyitásra, és elindultak a tervek a kastély művészeti funkciójának a visszaállítására is. A kastély hivatalos megnyitója július 12-én lesz. Ezután újra látogathatóvá válik az épület, az állandó kiállítás és a Lavotta János emlékszoba. Valamint a megnyitóra egy új kiállítással is készül a Tállyáért Egyesület.

Tállya ART

A kastély megnyitásával elindul a településen egy egész nyáron tartó programsorozat is Tállya ART néven. A rendezvény célja Tállya művészeti hagyományainak a felélesztése, feldolgozása és új formába öntése. Ezen belül a következő eseményekre lehet számítani: Szent Iván-éji varázslat, művészeti alkotótáborok, művészeti pályázatok, Anna-bál, irodalmi fesztivál, kultúrpiknik, kézműves vásárok, koccintások, borbemutatók, koncertek, beszélgetések, színházi előadások, szabadtéri filmvetítések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában