Helyi közélet

2019.03.18. 17:38

Állatvédelem művészettel Miskolcon

Miskolc - A zrínyis diákok díjnyertes plakátokon mutatták be állatszeretetüket.

Miskolc - A zrínyis diákok díjnyertes plakátokon mutatták be állatszeretetüket.

Óriási érdeklődés övezte az Orpheus Állatvédő Egyesület állatbarát plakátpályázatát, amelyben a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium két tanulója, Loj Bianka a 12. a osztályból és Sváb Noémi a 10. a-ból is kiemelkedő eredményt ért el.

Megérintő téma

A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium rajztanára és végzős tanulója is megosztotta velünk tapasztalatait.

– Az állatvédelem szerteágazó témakörében készíthettek plakátokat a gyerekek. Öten vagy hatan indultak az iskolából, és kettejüknek sikerült bejutniuk az élmezőnybe, akik festettek. Az Országos Középiskolai Rajzverseny mellett csak néhány egyéb pályázattal tudunk foglalkozni, de a tanulók sokszor maguktól is beneveznek, ha megtetszik nekik valami. Nagyon szeretik az állatokat, ezért ez jobban megérintette most őket és saját ötletüket dolgozták fel. Persze mi pedagógusok mindig rendelkezésre állunk, ha segítségre van szükségük – foglalta össze Szőke Anita rajztanár.

– Az osztályfőnököm hívta föl a pályázatra a figyelmemet, mivel magam is állattartó vagyok, szívesen beneveztem. Elég nehéz volt kiválasztani a témát, mert sok témakört adtak meg. Plakátot kellett csinálni, nagyon tetszett a kép és szövegkoncepció egyvelege, úgyhogy én egy szomorú kutyát ábrázoltam. Örültem neki, hogy sokaknak tetszett a munkám, és jól értékelték. Idén végzős vagyok, és Nyíregyházán szeretnék továbbtanulni kép­alkotás képzésen – osztotta meg Loj Bianka, 12. a osztályos tanuló.

Pályázatok négy országból

Az állatok világnapja alkalmából meghirdetett megmérettetésre összesen négy országból 5122 plakátterv érkezett. Olyan állatvédelmi témák ihlették alkotásra a gyermekeket és a felnőtteket, mint például a cirkusz, a kísérleti és laboratóriumi állatok, a bundagyártás, a sintértelepek, az állatmenhelyek, a felelős állattartás, a házi kedvencek, a haszonállatok és a vadak. A legjobbnak ítélt 28 alkotó értékes díjazásban részesült. A pályamunkákból plakátokat, képeslapokat és illusztrációkat készített az egyesület – olvasható a szervezet honlapján.

– A környezettudatosság és a felelős állattartás képi megjelenítése volt a célunk, amely jól illeszkedik húsz éve működő, környezettudatosságot segítő programunkba – mondta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. – A gyerekeket szeretnénk állattartási kultúrára és a környezet megóvására ösztönözni. Örülnénk, ha számukra már természetes lenne, hogy a házi kedvencekkel megfelelő módon bánjanak, és elutasítsák az állatkínzást és állatkísérleteket. Az alkotói pályázatok azért hatékonyak, mert az elkészített pályaműveket utána a többi gyerek pozitív mintának tekinti. Nagyon jó dolognak tartom, hogy rengeteg pedagógus foglalkozott a témával a kötelező óraszámán túl – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában