Helyi közélet

2012.05.09. 15:49

Gömöri pályaudvar: egykor a legszebb épület volt

Miskolc - Sajnos nincs túl jó állapotban az egykor szebb napokat látott, több mint 100 esztendős Gömöri pályaudvar épülete.

Miskolc - Sajnos nincs túl jó állapotban az egykor szebb napokat látott, több mint 100 esztendős Gömöri pályaudvar épülete.

A Gömöri pályaudvar, melyet a MÁV üzemeltet, Miskolc kisebbik pályaudvara. - írja a Wikipedia. A város másik pályaudvara, a Tiszai pályaudvar nagyobb jelentőséggel bír. A pályaudvart 1898-1899-ben építették, és Gömör vármegyéről nevezték el. Az errefelé haladó vasútvonalak fontosságát az adta, hogy összekötötték a várost Gömör szénbányáival. A Miskolcot Bánrévével és Fülekkel összekötő vonalakat az 1870-es években építették.

Pfaff Ferenc tervezte

Az épületet olasz neoreneszánsz stílusban tervezte Pfaff Ferenc, aki a város másik pályaudvarát, a Tiszai pályaudvart, valamint a pozsonyi, a szegedi (1902) és a kaposvári pályaudvarok terveit is készítette. A pályaudvar a századforduló Miskolcának egyik legtetszetősebb épülete lett, és ma is Magyarország egyik legszebb pályaudvari épülete. 1989-ben az épületet műemlékké nyilvánították, ennek ellenére nagyon rossz állapotban van.

BOON

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában