Helyi közélet

2011.07.31. 17:40

Nem mindennapi lelet Regéc Várában

Regéc - Már második hete tart az idei régészeti feltárás Regéc Várában.

Regéc - Már második hete tart az idei régészeti feltárás Regéc Várában. Regéc Község Önkormányzata 1999-ben kezdte meg a nagy múltú vár feltárását, ami azóta is minden nyár júliusában és augusztusában zajlik. Az idei, tizenharmadik kutatási évben az alsóvárba egykor vezető nagyméretű lépcső helyének feltárása és a várudvar déli végének törmeléktől való megtisztítása történik. A háromhetes ásatási időszak legfontosabb feladata mégis az egykori palotaszárny déli szakaszának feltárása. Az épületrész mellett már több éve elhaladt ugyan a kutatás, de a belső helyiségek kiásására csak most nyílt lehetőség, hiszen ehhez elengedhetetlen volt a nyár elején az épület falain elvégzett állagmegóvásra, helyreállításra.

A belső helyiségek egyikében szenzációs lelet került elő. A kutatók rábukkantak a több száz éves törmelék alatt egy, aztán még egy kemence jól értékelhető maradványira. Nagy a valószínűsége, hogy annak idején ezekben a kemencékben sültek azok a kenyerek is, amit II. Rákóczi Ferenc gyerekkorában evett.  Regéc Várának idei feltárásából még egy hét van hátra, ez idő alatt is további jelentős eredményekre számít a feltárást végeztető regéci önkormányzat és a kutatók lelkes csapata a Rákócziak egykori sasfészkében.    

Bakos Ferenc

alpolgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában