A test a lélek temploma

2023.09.22. 11:24

Arttérben a békéről +fotók

Nagy látogatottsággal a Miskolci Ars Sacra Fesztivál programsorozatában rendezték az Arttér közösségépítő beszélgetés évadnyitóját, szerdán a Művészetek Háza Kávézójában.

Póczos Nikolett

Fotó: Póczos Nikolett

Az est középpontjában a béke, a békesség állt. A tartalmas esemény házigazdája ezúttal is Czikora Ágnes szerkesztő-műsorvezető, a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda ügyvezető igazgatója volt.

Az estet az Ars Sacra Fesztivál főszervezője, dr. Várhelyi Krisztina vezette fel és köszöntötte a vendégeket. A zsidó-keresztény kultúrkört bemutató seregszemle kilenc napon át, negyvenhat programmal és négy-ötszáz művész közreműködésével zajlik és Miskolc sokszínűségét szemlélteti - mondta. Majd Birta Melinda református lelkész kapott szót, aki a fesztiválon az elmúlt napokban az Avasi műemléktemplomban vezette körbe az érdeklődőket. Arttérben kiemelte, hogy a béke manapság nagyon hiányzik az életünkből és amire viszont mindenki nagyon vágyik, felekezettől függetlenül. A belső békesség jelentőségről beszélt. Majd egy bibliai történetet idézett fel, amikor Jézus lecsendesíti a vihart, a Hallgass, némulj el! szavakkal. De ez a mondat a belül háborgó lelkeknek is szól – mondta a lelkész. Majd feltette a kérdést, hogy amikor békétlenség van, meghalljuk-e ezt a mondatot és eszerint cselekszünk-e, mert véleménye szerint, akkor találunk békességre. 

Dr. Hortai Rita az Éltető Lélek Irodalmi Kör vezetője egy beszélgetéshez illő imával, Szent Ferenc imájával és egy Reményik verssel színesítette a kora estét. Máger Ágnes képzőművész a béke szimbólumáról, a galambról ejtett szót, ami először a lélek nyugalmát jelentette, majd a szabadságot és az életet. Tehát ez a jelkép különböző stációkat járt be – tette hozzá Máger Ágnes. A közönség soraiból Kőváriné Mária osztotta meg a jelenlévőkkel gondolatait és élményeit. Szociológus szemmel viszont Pankucsi Márta közelítette meg a témát. Véleménye szerint a legfontosabb mégis a lelki béke. Ahhoz viszont, hogy megszerezzük, megtartsuk vagy újra visszakapjuk ezt a lelki békét erős hitre és értékrendre van szükség. Lelket adott nekünk a jó Isten, ami a testünk temploma – tette hozzá Pankucsi Márta.

Obritovics Mártának idegenforgalmi szakemberként egy hajdúszoboszlói szálloda jutott eszébe, a 60 éves, kétszáz szobás Hotel Béke a téma kapcsán, majd gyermekkorára emlékezett vissza, amikor számára a békét a szüleitől hallott mese biztosította, ezért a Mese a békéről címűt fel is olvasta az Arttér közösségének. Czupper András, az István Nádor Borlovagrend elnök nagymestere a Béke boráról beszélt és a hozzá kapcsoló legendáról. Pál tanárnő filozófiai megközelítésben vizsgálta a béke, békesség és lélek problémáját, közösségben és egyénként értelmezve, a különböző korokban. Majd az egyik hozzászóló a római katolikus szentmisék fontos mozzanatát említette, amikor az egymás mellett álló emberek békét kívánnak felebarátaiknak és szavaikat megerősítve, még kezet is ráznak egymással, pedig lehet nem is ismerik egymást.

Az estet Korányi Mariann zárta, aki ügyvédből lett lelki vezető és kilenc hónapot töltött meditálással Burmában, egy buddhista kolostorban, hogy megtalálja a lelki békéjét. Saját történetének ismertetése után egy meditációs gyakorlatot is elővezetett a jelenlévőknek. Az évadnyitó Arttér program zárásaként Zsekov Éva Mónika hegedűművész egy Bach-tétellel búcsúzott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában