2023.11.17. 14:41
Gasztro-kulturális utazás a vármegyeházán
A legegyszerűbb alapanyagokból a legfinomabb ételek elkészíthetők.
Fotó: Bujdos Tibor
Látványfőzéssel és vendéglátással egybekötött gasztro-kulturális utazásra invitálták a közönséget pénteken a Vármegyeháza Dísztermébe a Gasztronómiai körutazás című kötet bemutatójára. Köszöntőt mondott Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke. A Gasztronómiai körutazás című könyvet bemutatta Vékony Balázs, a Bárány Étterem executive séfje és Bátor Laca fotográfus.
A kultúra része
– A magyar gasztronómia kultúránk szerves része és egyik kiemelkedő eleme. Minden tájegységünknek van rá jellemző ételkülönlegessége, egyedi és karakteres ízvilága és séfje, szakácsa is – fejtette ki a közgyűlés elnöke. Ezért az önkormányzat és annak Értéktár Bizottsága is fontosnak tartja a helyi értékek feltárását, legyen szó kulturális örökségről, természeti kincsről vagy mint ez esetben, tájjelegű ételekről, a vármegye finomságairól. Ezek a receptek, amik a könyvben találhatóak, egyet jelentenek a tradícióval és tartalmazzák mindazt a népi bölcsességet, amellyel a legegyszerűbb alapanyagokból a legfinomabb ételek elkészíthetők, de talán többről is van szó és ez a több nem más, mint egyfajta közösségformáló erő – tette hozzá.
Gasztronómiai Körutazás kötetbemutató
Fotók: Bujdos TiborA kötet elkészítéséről a Bárány Étterem séfje elmondta nagy megtiszteltetés volt számára, hogy részt vehetett benne. Több hónapos kutatómunka, felkészülés, próbálgatás, gyűjtögetés előzte meg. Sokan segítettek, a Herman Ottó Múzeum Néprajz gyűjteményének a segítségét külön kiemelte az előadó. Gyerekkori emlékek, idősek régi receptjei amelyek segítették a munkát amellyel egy száz éves időszakot igyekeztek felölelni. Nagyanyáinknak volt a legnehezebb feladata egykor hiszen sokszor a semmiből kellett valami finomságot varázsolni. A tájegységünkre jellemző modern ételek is kerültek a kiadványba egy kontrasztot teremtve – jelezte, folytatást ígérve.
Bátor Laca fotográfus a kötet fotóinak elkészítéséről mesélt, megosztva technikai részleteket és a képek elkészítésének az élményét a hallgatósággal.