Bemutató

2024.03.26. 09:00

Bőröndből bújt elő a pásztorkultúra Nagyrozvágyon

A pásztorkultúrával ismerkedhettek meg a nagyrozvágyiak a miskolci Herman Ottó Múzeum úgynevezett kultúrkoffer programja keretében.

Boon.hu

Barsi Csaba: Bemutató a karikás ostorral

Fotó: BSZA

A múzeumi körökben sikerrel alkalmazott módszer során a bőröndbe az adott témához szorosan kapcsolódó, jellegzetes gyűjteményi tárgyakat csomagolnak a szakemberek. 

Barsi Csaba előadása
Fotó: BSZA

Ezek alapján, egy-egy településre kitelepülve, szórakoztató módon végeznek ismeretterjesztő munkát a múzeum munkatársai. Nagyrozvágyon Barsi Csaba, a múzeum gyűjteménykezelője mutatta be a különböző állatok őrzését végző pásztorok kultúrájával a használati tárgyaktól az öltözködésen át a gasztronómiáig. 

A pitykegombokat kutatja

A régen a ruhákon használt pitykegombok kutatásáról is ismert múzeumi szakember egyebek mellett pásztorbot típusok, csengők és kolompok, borotvatartó, a dohányzacskó, karikás ostor bemutatásával, vetített képes előadással vitte közelebb a kiveszőben lévő kultúrához a hallgatóságot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában