Beszélgetés

2024.05.01. 09:10

Tömeghisztéria Miskolcon, avagy közönségtalálkozó A szálemiek előadás után

Május 2-án közös beszélgetésre hívja a Miskolci Nemzeti Színház a nézőközönségét. A szálemiek című előadást vesézhetik ki az érdeklődők Csáki Judit kritikus vezényletével az előadás utáni szakmai beszélgetésen.

Jelenet az előadásból

Fotó: MNSZ, Gálos Mihály Samu

Rusznyák Gábor rendezésében mutatta be a miskolci színház Arthur Miller A salemi boszorkányok című drámája nyomán A szálemiek című előadást, melynek egyedi műfaji megjelöléséből – hisztéria két részben – is sejthető volt: a rendező ismét valami különlegeset alkotott a miskolci társulattal.

Rusznyák Gábor a decemberi bemutató előtt így fogalmazott az előadásról: „Egy olyan média-szutyokban, egy olyan hangzavarban éljük a mindennapjainkat, ahol bármikor bárkire rá lehet fogni bármit. Tények és valódiság nélkül. Hivatkozva istenre, törvényre, hazára, életre. Vélemény-igazság van. S aki megvédené magát, az magyarázkodni kényszerül, és ezáltal rögtön gyanúsan bűnös. Ez messziről nézve érdekcsoportok harca és küzdelme, de közelebbről szemlélve hatalomvágyat, kicsinyes bosszút, haszonlesést, néhol valódi hitet, szenvedélyt találunk, akárcsak Salemben a boszorkányperek idején. Minden tömeg emberekből áll. Egy angol filozófus sokat idézett gondolata az, hogy „a gonosz győzelméhez csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak”. Azt hiszem, ebből a fajta tétlenségből számtalan, az emberi lelket megmérgező dolog ered, többek közt a cinkosság, a meghunyászkodás, az igazodás vagy a közöny. Erről, ezekről szól nekem ez a darab.”

Május 2-án, csütörtökön a 19 órakor kezdődő Nagy Attila bérletes előadás minden érdeklődő nézőjét várják az előadás után a Nagyszínház nézőterén, ahol a színház és a Revizor kritikai portál együttműködésének keretében Csáki Judit kritikus vezényletével szakmai beszélgetést tartanak. 

A rendezőtől, valamint az előadás szereplőitől a nézők is kérdezhetnek.  A szakmai beszélgetésen való részvétel ingyenes, várják azokat a nézőket is, akik nem aznap este tekintik meg az előadást.  A száleimek időtartama 175 perc egy szünettel, a beszélgetés az előadás után 15 perccel kezdődik.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában