Látványos!

2024.08.10. 08:00

A hungarikumokat táncolták el Mezőkövesdben - képekkel

Rendhagyó produkciót adott elő a Duna Művészegyüttes a „Hungarikumok a népművészetben” című gálaműsorban, melyet a Duna Művészeti Társaság szervezett a Mezőkövesdi Közösségi Házban.

Boon.hu

A műsorban a Duna Művészegyüttes és a Matyó Néptáncegyüttes lépett színpadra

Forrás: mezokovesd.hu

A különleges gálán táncos és zenés jelenetek mellett életképek elevenedtek meg, melynek köszönhetően bepillantást nyertek az érdeklődők a Hungarikumok Gyűjteményébe és a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékének elemeibe. 

Csodálatos néptánc koreográfiát varázsoltak a színpadra
Forrás: mezokovesd.hu

Szerencsések vagyunk, mert nagyon sok hungarikumunk van és azokat szeretnénk bemutatni, amelyek nagyon erősen kötődnek a népművészethez. Ennek köszönhetően megjelenik az előadásunkban a hangszereknél a cimbalom és a tárogató, ha továbbmegyek akkor a szegedi papucs és lesz egy huszár is. Emellett magukról az öltözékekről és a pásztorkultúráról is beszélünk, szeretnénk egy nagyon széles palettát bemutatni a műsorban

  – mondta a mezokovesd.hu-nak Csasztvan Zsuzsanna, a Duna Művészegyüttes művészeti titkára az előadás előtt.

Elővették a karikás ostort 

A látványos produkcióban bemutatták egyebek mellett a sárközi és a kalocsai népviseletet, a huszár viseletet és a karikás ostort. Ízelítőt kapott a közönség például a kalotaszegi néptáncból, illetve a verbunkosból. 

Autentikus öltözékben léptek a színpadra a táncosok
Forrás: mezokovesd.hu

Ezen felül bemutatkoztak a mohácsi busók is, akik a busójárás népszokásról, valamint a viseletről is megosztották a legfontosabb tudnivalókat. A színpadi műsor a matyó népviselet bemutatása után a Matyó Néptáncegyüttes látványos és lendületes műsorával folytatódott, majd a gála táncházzal zárult. 

Szenvedély és tudás
Forrás: mezokovesd.hu

A műsorban a Duna Művészegyüttes és a Matyó Néptáncegyüttes lépett színpadra, a fellépőket a Göncöl zenekar kísérte, míg az est házigazdája Sikentáncz Szilveszter volt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában